Brutális nyugdíjcsökkentés! Miből fognak megélni? Egymillióan nyugdíjminimumon Romániában

Pénzcentrum/MTI2010. május 31. 07:32

Bár keleti szomszédunknál a 350 lejes (23 500 forintos) minimális nyugdíjakat nem érinti a 15%-os csökkenés, a megszorító intézkedés következtében a jövőben 400 ezerrel, összességében 1,082 millióra nő azoknak a száma, akiknek e havi ellátása a legalsó szintre esik vissza.

A tervezett nyugdíjcsökkentés előtt körülbelül 680 ezer személy kapja a román állam által szavatolt minimális nyugdíjat. Mihai Seitan munkaügyi miniszter közlése szerint az ő járandóságuk nem csökken tovább, miután a kormánykoalíció úgy határozott, hogy a legkisebb nyugdíjak esetében nem alkalmazzák a 15%-os lefaragást.  A szigorítást követően minden ötödik - összesen 1,082 millió - román nyugdíjas kap majd minimális öregségi járandóságot.

A román kormány a múlt héten fogadta el a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) május elején kötött egyezség alapján kidolgozott szándéklevelet, amely szerint 25 %-kal csökkentik a közalkalmazotti béreket és 15%-kal a nyugdíjakat. A megszorító intézkedések gyakorlatba ültetése érdekében a kormány várhatóan legkésőbb a hét közepéig két törvénytervezetet terjeszt a parlament elé.

Közben vita alakult ki a román pártok között arról, hogy a nyugdíjcsökkentés kivitelezhető-e. A nyugdíjasok országos egyesülete, de még a kormánykoalíció egyes törvényhozói is azt állítják, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi ítéletei kimondták: a nyugdíj magántulajdont képez, amit nem lehet elvenni. Ezzel szemben Emil Boc román miniszterelnök úgy véli, hogy a román alkotmány 53-as cikkelye lehetővé teszi a csökkentést.

Ez a cikkely ugyanis kimondja, hogy ideiglenesen korlátozhatják az állampolgári jogokat, ha a nemzetbiztonság, a közrend megvédése ezt szükségessé teszi. Ezzel arra utalt, hogy a pénzügyi helyzet drasztikus romlása, az eladósodás önmagában is "nemzetbiztonsági kockázat". Boc hangsúlyozta, hogy a bér- és a nyugdíjcsökkentést tartalmazó törvénymódosítás egyelőre csak az idei évre szól, a kérdést újratárgyalják a 2011-es költségvetés kidolgozásakor.

Címkék:
közalkalmazotti bérek,