Túl sokat várnak a cégek: nem találnak jó munkaerőt

Világgazdaság2009. augusztus 13. 09:32

A cégek jelentős része nehezen tud betölteni bizonyos munkaköröket a szervezetükön belül, a legtöbben a tapasztalatot, a nyelvtudást, illetve egyéb képességeket hiányolják.

A Manpower legfrissebb felmérése szerint a munkaadók 82,5 százaléka szerint a jelentkezők döntő többségének a tudása, tapasztalata hagy kivetnivalót maga után.

Iparágak szerinti bontásban az üzleti szolgáltatások terén bizonyul a legnehezebbnek egy-egy pozíció betöltése, míg az építőiparban tevékenykedők csaknem egyharmadának nem jelent problémát a munkaerőfelvétel.

Szakmunkás munkakörök betöltését a válaszadók 21,3 százaléka továbbra is nagy kihívásnak tartja, de még ennél is többen, 32,3 százalék válaszolta azt, hogy specialistát talál a legnehezebben.

A specialista munkakörök esetében ugyanis speciális tárgyi tudást, munkatapasztalatot, végzettséget várnak el, amit a most regisztrált álláskeresők nagy része biztosan nem tud felmutatni - véli a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy-egy területen, mint például mérnökök, pénzügyesek esetén most ráadásul a kivárás a jellemző, másutt a leépítések indoka a hatékonyságnövelés volt, így ezeken a helyeken nem is várható, hogy újra feltöltsék a keretet - mondja a Workplus Munkatárs-közvetítő, Személyügyi és Vezetési tanácsadó Kft. ügyvezetője.

Iparágtól függetlenül általában a szakmai tudást, a tapasztalatot és a problémamegoldó képességet hiányolják a cégvezetők. Sokhelyütt a diploma mellé 2-3 idegen nyelv ismeretét is elvárják, ami jelenleg messze túlzónak tűnik.

Címkék: