GVH: eljárás a Mastercard ellen

Pénzcentrum2012. augusztus 3. 18:35

A Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított a MasterCard Europe Sprl vállalkozással szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt - jelentett be pénteken a GVH. A Portfolio.hu csütörtökön számolt be az eljárás tényéről és ma a GVH közleménye által is megerősített, lehetséges okairól.

A GVH közleménye szerint "A Gazdasági Versenyhivatal észlelte, hogy a MasterCard Europe Sprl (MasterCard) erőfölényes helyzetben lehet a magyarországi kártya piacon, hiszen azon túl, hogy a piaci részesedése meghaladja a 75%-ot, egyetlen komolyabb versenytársa van, a Visa, amely azonban az Európai Bizottság által korábban lefolytatott versenyfelügyeleti eljárás eredményeként árazási korláttal szembesül a betéti kártyák tekintetében. A MasterCard-ot ugyanakkor nem köti ilyen árazási korlát, és felmerült annak a gyanúja, hogy a MasterCard által alkalmazott árak (bankközi jutalékok) a versenytárs kiszorítására lehetnek alkalmasak.

A MasterCard a fenti magatartásával valószínűsíthetően megsértette a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 21. §-ában és az Európai Unió működéséről szóló szerződés 102. cikkében foglalt tilalmakat. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A versenytörvény alapján az eljárás befejezésének határideje 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, egyenként legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható."


A MasterCard ma délelőtt az alábbi módon reagált az ügyre, nem részletezve a GVH gyanújával kapcsolatos álláspontját:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A MasterCard értesült arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a kártyatársaság ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése ügyében. A MasterCard cáfolja, hogy gazdasági erőfölényben lenne, és azt is, hogy bármilyen módon sértette volna a vonatkozó szabályokat. Azon túl, hogy a MasterCard a bankok és fogyasztók kedvelt betéti- és hitelkártya márkája,a MasterCard bankkártyáit fogadják el a legtöbb helyen, melynek oka, hogy a társaság folyamatosan vezeti be a legkorszerűbb fejlesztéseket a hazai piacra.Többek között a MasterCard újításaként jelent meg Magyarországon az érintésnélküli bankkártyás fizetés, a PayPass, a mobilfizetés és az internetes vásárlást segítő biztonsági rendszer,a SecureCode. A kártyatársaság hozta létre az Európában is első MasterCard Premium Lounge várót a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, és közreműködésének köszönhető számos légitársasággal és kereskedővel közös társmárka-kártya megjelenése.Ezek az újítások biztonságosabbá, egyszerűbbé és kényelmesebbé tették a fizetést minden piaci résztvevő számára. Mindemellett a MasterCard szándéka, hogy teljes mértékben együttműködjön a versenyhivatallal az eljárás során. A kártyatársaság célja, hogy a GVH eljárásának eredményétől függetlenül a fogyasztók, a kártyabirtokosok és a kereskedők továbbra is ugyanazt a magas színvonalú szolgáltatást kapják, amit az eddigiekben már megszoktak."

Címkék:
versenytörvény,