Spekuláltak a devizahitelekkel? A hitelközvetítők a felelősek

Pénzcentrum2011. szeptember 27. 09:03

Az OTP stabil marad akkor is, ha az összes devizaadósa végtörleszti a hitelét - mondta a Corvinus Egyetemen Csányi Sándor. Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint a devizahitelek felfutásáért a hitelközvetítők is felelőssé tehetőek, a szabadfelhasználású jelzáloghitelesek jó része pedig kifejezetten spekulált a hitellel - írja a Privátbankár.

A budapesti Corvinus Egyetemen előadást tartó Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a kormány adósmentő intézkedéseiről elmondta, a verseny természetesen jót tesz a magyar bankszektornak, ám arra is figyelmeztetett, hogy "ha teljesül a kormány szándéka, és legyőzi a bankokat, akkor a magyar kormány legyőzi saját magát. Elszabadulnak a kamatok".

A devizahitelek felfutása kapcsán az OTP elnök-vezérigazgatója ugyanakkor olyan pontokat mondott ki, amelyek eddig nem kerültek be a vitába. Hangsúlyozta: az embereket tájékoztatták a kockázatokról, ráadásul, aki annak idején forinthitelt vett fel, még mindig rosszabbul járt, mint aki devizában adósodott el. Csányi szerint a devizaadósok jelentős része szabad felhasználású devizahitelt vett fel, fedezetül adta az ingatlanát, a hitelt pedig betétekbe fektette, kihasználva a kamatok közti különbséget, magyarul, ezek a hitelesek kifejezetten spekulatív céllal vették fel a kölcsönt.

Ez nagyjából a fele a devizahiteleseknek, ők valószínűleg sejtették, hogy mi a különbség a forint- és a devizahitel között, hiszen ebből akartak megélni - vélekedett Csányi - alátámasztva azt a nézetet, hogy hibás döntés volt a lakáscélú és a szabadfelhasználású jelzáloghiteleket egy kalap alá vonni a végtörlesztés kapcsán.

Az elnök-vezérigazgató szerint a legbosszantóbb az, hogy ezeknek az adósoknak egy nagy részét a hitelközvetítők beszélték rá a devizahitelre: 2008-at megelőzően a hitelesek 60-70 százaléka közvetítők útján vett fel deviza alapú jelzálogkölcsönt. És most ezek a hitelközvetítők forinthitelek kiajánlására készülnek - mondta az OTP első embere. Csányi szerint alaposan át kellene gondolni, hogy a hitelközvetítők folytathassák-e tovább ténykedésüket az országban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: