Megtagadható az áruhitel törlesztése: 3 évig fizethetsz érte, 1 évig sem használod

Pénzcentrum2011. március 29. 09:02

Nem vagyunk kötelesek fizetni az áruhitelünk részleteit, ha az alapvető garanciális feltételeket nem teljesíti az eladó. Kamatok nem nőttek az áruhitelek piacán, de az alacsonyabb kamatozású devizahitelek eltűntek a piacról - írja a Napi Gazdaság.


Az áruhitelek kamatai csökkentek az elmúlt időszakban, de ezt a fogyasztók nem igazán vehetik észre hiszen a termékek között már nem találhatóak meg a régebben népszerű deviza alapúak. Nem tartja nagy gondnak a deviza termékek hiányát Holló Bence, a Cofidis Magyarországi Fióktelepének vezetője.

Az áruhitelezés problémái elsősorban nem is a termékekben van, sok termék esetében nincs összeegyeztetve a hitel futamideje a termék hasznos élettartalmával. Például az egy vagy másfél évig használt mobiltelefont három éves hiteltörlesztéssel adni nem célszerű, hiszen még akkor is törleszt a vásárló, amikor már nem is használja a készüléket.

Az áruhitelekkel kapcsolatos egyik szabályozás értelmében, ha az eladó vagy a gyártó nem tesz eleget a garanciális feltételeknek, akkor a hiteles megtagadhatja a törlesztőrészletek fizetését.

Holló Bence elmondta, hogy elsősorban egy ingatlan fedezet alapú hitelre van szükség, amely alacsonyabb kamatozás mellett váltana ki több más hitelt, ezzel könnyítve a családok helyzetén. Alacsonyabb kamatszint mindenképp indokolt lehet, hiszen a hitelező költségei nagyban csökkennek: több kisebb hitel banki adminisztrációs költségei nagyságrendekkel nagyobbak, mint egy nagyobb hitelé.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: