Dunavölgyi: a lízing nagyobb finanszírozási biztonságot jelent

Pénzcentrum2011. február 10. 12:02

Tovább esett tavaly a lízingpiac Tavalyelőtthöz hasonlóan 2010 utolsó negyedévében is élénkült valamelyest a lízingpiac, az egy évvel korábbihoz képest azonban így is 35%-os visszaesést produkált 2010-ben. Mindösszesen 300 milliárd forint új finanszírozási volument mutatott fel az ágazat egy év alatt, melyre legalább egy évtizede nem volt példa. A Lízingszövetségnél ugyanakkor pozitív jelként értelmezik, hogy a visszaesés mérséklődött.

Dunavölgyi Mária, a Lízingszövetség elnöke a szervezet mai sajtótájékoztatóján elmondta: idei terveik között szerepel a lízing mint finanszírozási termék gazdaság-élénkítő szerepének megerősítése a lakossági és a vállalati finanszírozás területén egyaránt.

A lakossági szegmensben szerinte a lízing nagyobb finanszírozási biztonságot jelent a hitelnél, így nagyobb ügyfélkörhöz juthat el. Emlékeztetett Dunavölgyi: a devizafinanszírozás tiltása a lízing konstrukcióra nem érvényes, hiszen nem jár jelzálogjog bejegyzéssel, így a deviza alapú lízing jelenleg is kedvezőbb tud lenni a forint alapú konstrukcióknál. A szervezetnél ezért a lakáslízing növekedésére számítanak. A Lízingszövetség a beruházás-élénkítésben, a kormányzati és EU-támogatások igénybevételében, a lízing ismertebbé és elismertebbé tételében nagy eredményeket szeretne elérni, illetve szakmai ajánlásokkal és oktatással, képzéssel is ezt a célt szeretné szolgálni.

2010 utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz képest 37%-kal esett vissza a finanszírozási volumen a lízingpiacon, az előző negyedévekhez képest viszont jól sikerült az év vége, igaz, a negyedik negyedév hagyományosan erősebb a többinél. A teljes évet tekintve miközben a finanszírozás volumenében a 2009-es zuhanás után újabb 35%-kal esett vissza a hazai lízingpiac, szerződésszámban 30%-os esést szenvedett el a szektor, így az egy szerződésre jutó finanszírozott összeg is csökkent.


Lévai Gábor főtitkár elmondása szerint a vállalati finanszírozást tekintve már látható a fény az alagút végén, a lakossági szegmensben azonban nem beszélhetünk még fellendülésről. A gépjármű-finanszírozásban a retail autó kihelyezések értéke 2008. IV. negyedévéhez képest 15%-os visszaesést mutatott a tavalyi 38,6%-kal szemben. A finanszírozók óvatossága nőtt: a hitel és a pénzügyi lízing aránya kiegyenlítődött, sőt, év végén a pénzügyi lízing került előtérbe. Év végére Lévai elmondása szerint a masszív önerő-növekedés is mintha megállt volna.

Az új autó vásárlások terén a flottekezelő cégek részesedése duplájára nőtt az év utolsó negyedévére, negyedév alapon 25,5%-kal nőtt a kihelyezés, az egy évvel korábbihoz képest viszont még 6,8%-os visszaesés látható. Ebben a szegmensben az operatív lízing nyert polgárjogot, a jelenlegi 90%-os arányhoz képest a szövetségnél további növekedésre számítanak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A haszonjárművek esetében az áruszállítás élénkülésének köszönhetően némi fellendülést látnak már, és 2010 egészében 3,3%-os emelkedést tapasztaltak az előző évhez képest. A pénzügyi lízing itt a jellemző finanszírozási forma, és a korábban elmaradt beruházások pótlása miatt a szegmens további növekedésére számítanak.

A gépek, berendezések esetében is megfordulni látszik a trend az év egészében tapasztalható 39%-os visszaesés ellenére. Ez az a szegmens, ahol a leggyorsabban (3-4 év alatt) cserélődnek az eszközök. A mezőgazdasági gépek esetében a kormányzattal folytatott tárgyalások eredményessége esetén masszív növekedésre számítanak. A 2009 végén meghirdetett programoknak köszönhető, hogy "válságállónak" bizonyult ez a szegmens.

Lombard Lízing Csoport várakozások a személy-és a tehergépjármű piac idei évéről

Címkék:
autó lízing cégek,