Félve intézed a pénzügyeid? Így vigyáz rád a felügyelet

Pénzcentrum2011. január 28. 09:02

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöki ajánlást kíván kibocsátani a pénzügyi szervezetektől elvárt fogyasztóvédelmi elvekről - írja a Napi Gazdaság. Az ajánlás célja az, hogy a fogyasztók érdekeinek védelmét szolgáló elvárások hatékonyan épüljenek be a pénzügyi szervezetek napi működésébe.

A felügyelet úgy értékeli, hogy az ajánlásban foglalt elvárások követése hozzájárul a pénzügyi intézményrendszer működésébe vetett bizalom megőrzéséhez, ami nemcsak a fogyasztók, hanem a pénzügyi szervezetek érdeke is.

A szakmai véleményezésre kiadott anyaggal szemben megfogalmazott kritika szerint az ajánlás gyakorlatilag megismétli a Magatartási Kódexben már megfogalmazott elveket és gyakorlati elvárásokat, valamint a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény passzusait. Ebből kifolyólag egy olyan területet szabályoz egy jogilag alacsonyabb rangú szabállyal, amely megfelelően csak konkrét és számon kérhető előírásokat tartalmaz.

 


Szakértők szerint homályos, hogy mit szeretne a felügyelet elérni olyan javaslatokkal, hogy a bankok "törekedjenek" valamire, vagy helyezzenek más dolgokat "megfontolás tárgyává", esetleg tartsanak valamit "szem előtt". Az általános megfogalmazások miatt a felügyeleti ellenőrzéseket könnyen befolyásolhatják majd a szubjektív döntések. Az elvárások konkrétabb megfogalmazása célszerűbb lett volna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: