A jólfizető hiteleseken csattan az ostor

Pénzcentrum2011. január 20. 10:32

Nemcsak a bankok, de a jó fizetőképességű adósok szempontjából is egyértelműen negatív hírként értékelte Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója azt a törvénymódosítást, mely alapján a BAR-listaként ismert Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) a jövőben csak egy évig tarthatják nyilván a jelentős késedelembe esett ügyfelek adatait, azaz egy év után lekerülhetnek a rossz adósok a BAR-listáról.

Nem egyeztetettek a törvényhozók a bankokkal, a Bankszövetség ebben a kérdésben nem tárgyalt a kormánnyal - mondta el a Portfolio.hu kérdésére Müller János. Szerinte indokolt lett volna ugyanakkor egy szakmai egyeztetés az ügyben, hiszen a korábbi gyakorlat, mely szerint az ügyfél adatai öt évig a KHR-ben maradtak, sok érintett számára indokolatlanul hosszú időszakot jelentett.

A törvénymódosításnak több, szinte azonnal jelentkező negatív hatása lehet Müller szerint, ezek közül a legfontosabbak:

  • a Nemzeti Eszközkezelő lebegtetéséhez és kilakoltatási moratórium meghosszabbításához hasonlóan e hír hatására is érzékelhetően romolhat az ügyfelek fizetési hajlandósága (erkölcsi kockázat),
  • nehézkessé, jelentős részben használhatatlanná válik a bankok számára egy fontos kockázatkezelési és kockázat-feltárási segédeszköz, a KHR , így a bankok kockázatkezelési rendszere is csorbát szenved,
  • az előbbi ok miatt generálisan, még a jó adósok esetében is nőhet a bankok által alkalmazott kockázati felár, hisz a teljes ügyfélállomány kockázatai nőnek.

Ugyan a BAR-listán letöltött idő tartamáról lehet vitatkozni, maga a rendszer jelentősen hozzájárult a magyar bankszektor kockázatkezelésének hatékonyságához - mutatott rá Müller. Az egyéves időtartam alkalmazásával elveszti a rendszer az igazi jelentőségét, ráadásul mindezidáig kötelező pozitív adóslista sem jött létre, melyet már több éve sürgetnek a bankok.

Nem tekinthető a változtatás pozitív hozadékának az sem, hogy így esetleg majd többen juthatnak hitelhez, hisz amíg a bankok kockázatkezelési gyakorlata engedte, passzív (vagyis lezárt tartozású) BAR-listások korábban is szép számban kaptak hitelt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: