Tömeges hitelbedőlés várható: lassan lejár a türelmi idő

Pénzcentrum2010. november 19. 08:32

Hat hónapon belül tömegesen járnak le a csökkentett törlesztési teherrel járó időszakok az átstrukturált hitelek körében - hívják fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői. A jegybanki felmérés szerint továbbra is szigorúak a bankok lakossági és vállalati hitelezési feltételei, enyhülés a közeljövőben sem várható.

A devizában történő jelzáloghitelezés betiltását a bankok egy része a hitelezési feltételek szigorításaként érzékelte, de további szigorítást már nem terveznek a következő fél évben - ismertette a felmérés eredményeit Homolya Dániel, az MNB vezető elemzője. A felmérés megállapítja: a III. negyedévben csak csekély mértékben (6-ról 7%-ra) emelkedett az átstrukurált jelzáloghitelek aránya (ez mintegy 350-400 milliárd forintnyi állományt jelent). Ezen a szegmensen belül a 30 napon túli késedelembe esés 25%-ról 27%-ra nőtt, miközben a 90 napon túli késedelembe esettek aránya 12%-ról 17%-ra emelkedett az átsrukturált hitelek körében.

Fábián Gergely elemző elmondta: a lakáshitelek esetében közel 5%-os, a gépjármű-hiteleknél közel 8%-os az átsrukturált hitelek aránya. Utóbbiban az erős svájci frank az elmúlt negyedévben jelentős átstukturálási aktivitást váltott ki a bankok részéről, ebben a szemgensben volt ugyanis jelentősebb ugrás.

Az újra késedelmessé váló átsrukturált hitelek aránya újra nagyobb mértékben növekedhet, ugyanis eddig csak 15%-uk esetében járt le a csökkentett törlesztőrészlettel jellemezhető időszak, a következő hat hónapban viszont mintegy további 50%-uknál jár le a könnyített időszak. Ez a teljes állomány 3-4%-át, darabszám alapján 1-2%-ot, azaz közel 20-30 ezer darab szerződést jelent. A törlesztőrészletek emelkedését ugyanakkor a foglalkoztatottság javulása és az adózási változások kompenzálhatják, növelve a rendelkezésre álló jövedelmet.

A devizaalapú jelzáloghitelezés korszaka lezárult, így az új jelzáloghiteleken belül gyakorlatilag 100%-ra nőtt a forint alapú hitelek aránya. A bankok várakozásaitól elmaradt a hitelkereslet a lakossági szegmensben az elmúlt negyedévben. A bankok tartósan kockázatkerülőnek mutatkoznak annak dacára, hogy már érzékelik a konjunktúra kezdetét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vállalati hitelezésben az átstrukturált hitelek aránya 4,5% környékén stagnál. Az üzleti célú ingatlanhitelek esetében azonban arra utalnak a folyamatok, hogy a bankok aktívabb átstrukturálási politikára kényszerülnek.

 

Címkék: