Lesz többféle autóhitel: sorban állnak a kereskedők az engedélyért

Pénzcentrum2010. szeptember 28. 11:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) eddig mintegy 50 autókereskedőnek adta meg a jogot arra, hogy többes ügynökként több bank, illetve lízingcég hitelét is ajánlja ügyfeleinek - mondta el Binder István szóvivő, de hozzátette, hogy további több száz ügyben van már folyamatban az eljárás - írja a Napi Gazdaság. Az új jogszabály szerint a jövő hónaptól a vásárlóknak csak akkor ajánlhatják több bank vagy lízingcég konstrukcióját a kereskedők, ha előtte megszerezték az ehhez szükséges engedélyt.

Ha ennyi kereskedőnek sikerül hozzájutni a licenchez, akkor valószínűleg nem igazolódnak Révész Tamásnak, a Budapest Autó vezérigazgatójának aggodalmai. A szakember komoly veszélyt látott abban, hogy nagy "ernyőszervezetek" jönnek létre, amelyek vélhetően még komolyabb tárgyalásokat folytathatnak a finanszírozókkal - így viszont továbbra is az elérhető jutalék mértéke lesz az, ami irányítja, mit kínál az autókereskedő az ügyfélnek.

A PSZÁF persze nem így látja, és mint Binder hangsúlyozta, a fogyasztók érdekét szolgálják a jövő héttől életbe lépő új szabályok. A kereskedők egy része szerint azonban a jogszabály a bankok helyett a dílerekre tolja át a hitelkihelyezés felelősségét és kockázatát.

A többes ügynöki minősítéshez szükséges harmincórás tanfolyam 39-45 ezer forintba kerül, a vizsgadíj 9 ezer, a közvetítő cégek felügyeleti díjának éves költsége pedig 50 ezer forint. A legnagyobb tételt a felelősségbiztosítás jelenti, amire azért lesz szükség, hogy az ügyfél kárpótolható legyen a független közvetítő által elkövetett hiba vagy megtévesztés esetén.

Címkék: