Így segítene a kormány a devizahiteleseken

Pénzcentrum2010. szeptember 9. 16:58

Javaslatcsomag az eladósodottakért Nyolcpontos javaslatcsomagot dolgoztak ki fideszes képviselők a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére: megtiltanák például az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítást, az önkényes kamatemelést, előírnák a középárfolyam alkalmazását és az ingyenes előtörlesztés lehetőségét.

A Fidesz-KDNP-frakció kezdeményezte, hogy a parlament már szeptemberben foglalkozzon a devizahitelesek soron kívüli megsegítésével és érdekeinek képviseletével - jelentette be Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Tapolcán, a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett ülése kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

A devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítése a legsürgetőbb, ezért az ő érdekükben nyolcpontos javaslatcsomagot állítottak össze, amelyekből a következő hetekben-hónapokban törvényjavaslatok lesznek - közölte csütörtökön Tapolcán Rogán Antal és Kósa Lajos. A Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén tartott sajtótájékoztatón a javaslatok kidolgozásával Rogán Antallal együtt megbízott Kósa Lajos elmondta: úgy gondolják, a deviza- vagy akár forintalapú lakáshitellel rendelkezők gondjainak megoldása azért rendkívül sürgető, mert ha az érintettek elbukják a hiteleiket és el kell hagyniuk a lakásukat, családok százezreinek élete mehet tönkre.

Korábbi cikkünk a témában: Frankhitel könny(ítés)ek: nesze semmi, fogd meg jól

Rogán Antal a nyolc pontban összefoglalt, hangsúlyozottan csak a lakáshitelekre vonatkozó javaslatok között említette, hogy megtiltanák az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítást, az önkényes kamatemelést, előírnák a középárfolyam alkalmazását és az ingyenes előtörlesztés lehetőségét. Kérelem esetén öt évvel automatikusan meghosszabbítható lenne a futamidő, az adóstól az aktuális piaci értéknél többet nem követelhetnének a bankok és fizetésképtelenség esetén nem kérhetnének büntetőkamatokat és más extra díjakat - sorolta a politikus.

Lázár János közölte: szerintük az őszi ülésszak idején a legfontosabb teendő, hogy "a leszakadó rétegek számára a kormány egy esélyt biztosítson". A frakció kiemelten fontosnak tartja, hogy Magyarországon, a nemzeti együttműködés kormánya idején "nehezebb legyen leszakadni, mint felzárkózni" - mondta Lázár János. Ezért kezdeményezték, hogy a parlament "kiemelten foglalkozzon a következő időszakban a devizahitelesek megsegítésével, az érdekükben hozzon törvényeket". Szövetségre hívnak minden parlamenti pártot, hogy minél több devizahiteles számára biztosítson lehetőséget arra, hogy "ne kerüljön kritikus helyzetbe, a kritikus helyzetből pedig legyen számára kilábalás".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kérdésre válaszolva Lázár János elmondta: a kihelyezett frakciószövetségi ülésen most nem tárgyaltak, de október 15-e után egy külön frakcióülésen tárgyalni fognak a jövő évi költségvetésről.

Elemzői vélemények

A fenti javaslatok a devizahitelesek jelenlegi problémái fényében nem tűnnek radikális lépésnek, igaz, jelentős költségvetési vonzattal rendelkező intézkedésekre nincs is a kormánynak mozgástere - vélik a Portfolio.hu elemzői.

Címkék: