Kitudódott! Tőlük hajtják be kamatostól a lakástakarékot

Pénzcentrum2010. augusztus 18. 08:32

A Magyar Közlöny részletezi a lakástakarék konstrukcióban résztvevőkre vonatkozó kormányrendelet módosításait, különösen azt a kitételt, hogy mi vár azokra, akik nem tudják igazolni a pénz lakáscélú felhasználását - tudta meg az ingatlanmenedzser.hu.

Amennyiben a lakástakarékra szerződő vagy a kedvezményezett felvette az állami támogatást, de a kormányrendeletben meghatározott határidőn belül nem tudja igazolni a támogatással növelt betétösszeg lakáscélú felhasználását, illetve az utólagos ellenőrzés során nem tudja azt bizonyítani, vagy az utólagos ellenőrzés egyéb okból jogosulatlan igénybevételt állapít meg, akkor vissza kell fizetnie a kapott állami támogatást a felvétel napjáig jóváírt betéti kamattal együtt.

Ezen kívül a felvétel napjától a visszafizetés napjáig, vagy amennyiben az állami adóhatóság lakás-takarékpénztár általi megkereséséig nem került sor a visszafizetésre, akkor a megkeresésig számított időszakra jutó mindenkori jegybanki alapkamattal növelt összeget kell kifizetni a központi költségvetésnek.

Ha a lakás-előtakarékoskodó vagy a kedvezményezett a szerződés alapján felvett összeg csak egy részének lakáscélú felhasználását igazolja, akkor a nem igazolt összeg arányában lép fel a visszafizetési kötelezettség.

Ha a lakás-takarékpénztár megállapítja a támogatással növelt betétösszeg nem lakáscélú felhasználását, illetve jogosulatlan igénybevételét, az állami támogatás és járulékai megfizetése iránti követelést - a jogosult Magyar Állam nevében eljárva - polgári peres vagy nemperes eljárásban érvényesíti, amely eljárásban a lakás-takarékpénztár mentesül az eljárási illeték megelőlegezése és viselése alól. A lakás-takarékpénztáraknak ezen képviseleti joga e törvényen alapul és valamennyi támogatott szerződéssel kapcsolatos igényérvényesítésre kiterjed.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jogerős fizetési meghagyás, illetve a fizetési kötelezettséget megállapító jogerős bírósági határozat végrehajtható okirat, amely alapján a lakás-takarékpénztár megkeresésére a tartozást az állami adóhatóság a központi költségvetés javára adók módjára hajtja be. A lakás-takarékpénztár az adózás rendjéről szóló törvény 163. §-ának (2) bekezdésében meghatározott költségminimum megelőlegezésére és viselésére nem köteles.

Címkék: