MNB: Sok devizahitelesen már az átütemezés sem segít

Pénzcentrum2010. augusztus 12. 12:02

A Magyar Nemzeti Bank közzétette legújabb hitelezési felmérésének eredményeit. A 2010 júliusában végzett kutatás megállapítja: bár a bankok egyre több nehéz helyzetbe kerülő adós hitelét ütemezik át, számos esetben már ez sem segít.

Az MNB 7 évvel ezelőtt indította el kérdőíves felmérését, mellyel a magyarországi kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatát vizsgálja. A most publikált jelentés a 2010 júliusában végzett megkereséseken alapul: egyrészt a 2010. II. negyedévére visszatekintő, másrészt a 2010. II. félévére előretekintő banki várakozásokat tükrözi.

A lakossági szegmensben, főleg a devizalapú, szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghiteleknél a bankok szigorították a hitelezési feltételeiket. A hitelintézetek - hasonlóan az I. negyedévhez - 2010. II. negyedévében is azt érzékelték, hogy nőtt az érdeklődés a forintalapú lakáscélú hitelek iránt.

A hitelezési aktivitás mellett fontos szempont a fizetési nehézséggel küzdő hitelesek helyzete. A felmérés szerint a II. negyedévben tovább nőtt az átstrukturált hitelek aránya. A lakossági szegmensben 5,2%-ról 6,1%-ra. Emellett azonban a sikertelen átütemezések részaránya is tovább emelkedett: az átstrukturálásokat követően fizetési késedelembe esők aránya a háztartási szegmensben az I. negyedévi 20%-ról 25%-ra ugrott.

Az idő múlásával az átütemezéskor nyújtott, alacsony törlesztésű időszakok lejárnak, ami a törlesztőrészletek nagymértékű emelkedéséhez vezet. A magasabb adósságszolgálatot számos ügyfél, mivel jövedelmi helyzete nem javult jelentősen, nem tudja teljesíteni. Az átstrukturálások sikerességét a makrogazdasági környezet érzékelhető javulása, ill. a munkahelyek számának, valamint a háztartási jövedelmeknek az emelkedése növelhetné.

Címkék: