Melyik bank mennyi bankadót fizet?

Pénzcentrum2010. június 29. 12:48

Mintegy százmilliárd forintot vonhat el a tíz legnagyobb magyarországi banktól a miniszterelnök által bejelentett, várhatóan a holnapi kormányülésen is terítékre kerülő bankadó. Bár a szektor szereplőivel folytatott tárgyalásokat hivatalosan nem zárták még le, úgy tudni, 0.38%-os lesz a kulcs a bankok körében, adóalapként pedig az egyszerűség kedvéért a tavaly év végi mérlegfőösszeget választják. A fentiek alapján már könnyen kiszámolható, melyik magyarországi bank mennyit fizethet.

2010.06.28 16:12
Tavalyi adóalappal idén szedhetik be a jövő évi 0.38%-os bankadót

Nem meglepetés: több mint 20%-os részesedésével az OTP Bank vezeti a magyarországi bankok listáját a tavalyi mérlegfőösszeg szerint. A korábbi sajtóértesülések alapján végzett számításaink azt mutatták, az OTP Csoport 35-45 milliárd forint különadó megfizetésére fog kényszerülni, és ennek nagy részét az OTP Bank Nyrt. adja. E bank adófizetési kötelezettsége most úgy tűnik, kereken 25 milliárd forint lehet.

2010.06.25 12:58
Mit tesz a bankadó az OTP-vel?


Az OTP Csoport teljes adófizetési kötelezettsége ennél több, hisz az ilyen szempontból még nem tisztázott helyzetű alapkezelőn és lízingcégeken kívül figyelembe kell venni a mintegy 7.6 milliárd forintot fizető OTP Jelzálogbankot és a becsléseink szerint 680 milliót fizető OTP Lakástakarékpénztárt is.


Az OTP után a K&H, az MKB és az Erste fizetheti a legtöbbet. A nagybankok közül egyedül az UniCredit nem hozta nyilvánosságra a magyar számviteli szabályok szerint készült nem konszolidált beszámolóit, így esetében az IFRS szerinti konszolidált eredménnyel számoltunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Bár a tavalyi eredmény az idei teljesítményre nézve nem mérvadó, az alábbi ábrán összehasonlítottuk, hogy viszonyul az idei adófizetési kötelezettség a tavalyihoz, illetve a tavalyi nettó eredményhez. Mivel több bank esetében (MKB, CIB, Raiffeisen) meghaladja a bankadó összege a tavalyi adózás előtti eredményt, valószínűnek, tűnik, hogy a bankadó több magyarországi bankot is veszteségessé tesz idén.


Bár profitorientált vállalkozásról van szó, nem valószínű, hogy egy két évre kivetendő adó miatt elhagyná a bank az országot, még ha veszteségessé is teszi a teher a pénzintézet működését, az exit költségei ugyanis még nagyobbak - nyilatkozták a Portfolio.hu-nak névtelenül nyilatkozó bankárok.

Bankja válogatja, milyen kombinációban, de a bankadóra adott válasz többféle lehet: ilyen a bankadó egy részének lehetőség szerinti továbbhárítása az ügyfelekre (ezt korlátozhatja a kormány a Magatartási Kódexen alapuló jogszabályok szigorításával), a Bázel III. miatt is szükségessé váló tőkeemelés anyabanki forrásból, de a hitelezési aktivitás további drasztikus visszafogása is. Bár túlzónak tűnik a Magyar Bankszövetség 7 százalékpontos GDP-visszaesést jósló kalkulációja, a bankadónak minden bizonnyal érzékelhető reálgazdasági hatásai is lesznek.

2010.06.28 08:52
Drámai következményei lehetnek a magyar bankadónak

Címkék:
mkb alapkezelő,