Devizahitelezés: hiba lenne kapkodni

Pénzcentrum2009. május 18. 09:02

Az EBRD éves közgyűlésén tartott egyik panelbeszélgetésben több alkalommal is bírálatok kereszttüzébe került a külföldi fizetőeszközben történő eladósodás túlzott mértéke.

Király Júlia, az MNB alelnöke szerint mikrofinanszírozási szinten teljesen racionálisan döntöttek a hazai hitelfelvevők, hogy - a magas betéti kamatokhoz mérve hihetetlenül alacsony devizahitel-kamatoknak engedve - devizában adósodtak el.

Surányi György, korábbi magyar jegybankelnök, az Intesa közép- és kelet-európai részlegének vezetője szerint ugyanakkor nem az a gond, hogy az eladósodás külföldi fizetőeszközben történt, hanem az, hogy a bankok túlhitelezték a gazdaságot és a lakosságot, ráadásul nem készültek fel arra, hogy a források a válság miatt eltűnhetnek a rendszerből.

Ugyanakkor a magyar bankok szigorúak maradtak a hitelbiztosítéki érték kezelésében, aminek következtében nem alakult ki ingatlanpiaci buborék Magyarországon.

Surányi szerint az érintett országok az OECD-csatlakozáskor kötelezettséget vállaltak arra, hogy nem vezetnek be korlátozásokat, ám ezzel kapcsolatban Király Júlia a Napi Gazdaságnak úgy nyilatkozott: az ígéret nyomán szinte minden más ország igyekezett kordában tartani a devizehitel-állományokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértők ugyanakkor egyetértenek abban, hogy a jelenlegi helyzetben óriási hiba volna, ha szabályozói oldalról igyekeznének véget vetni a devizahitelezésnek, az ésszerűség azt diktálja a bankoknak, hogy lassítsák a folyamatot.

Címkék:
király júlia, surányi györgy,