Próbák és ünnepi készülődés – a Jászai Mari-díjas színész-rendezőnek most Szombathely lett a második otthona. A sűrű menetrend közepette még a karácsonyfa-beszerzést is itt intézte.
A vegán életmóddal kapcsolatban számos tévhiedelem él az emberekben, sokan elképzelhetetlennek tartják, hogyan tud valaki úgy élni, hogy nem eszik húst. Minden meggyőződés ellenére, a főváros mellett a vidéki városokban is egyre jobban terjed a vegán életmód és sorra nyitnak az éttermek is. Szerettük volna megfejteni, hogy a növényi alapanyagú étkezés hosszú távon is gyökeret ereszthet-e vidéken, ezért megkerestük Steiner Kristófot, a vegán étkezés hazai és nemzetközi képviselőjét, számos szakácskönyv íróját, hogy milyen magyarázata van a vegán étkezés térhódításának.
HelloVidék: Milyen okok vannak leggyakrabban amögött, hogy valaki vegán életmódra vált?
Steiner Kristóf: Nincs egyetemleges válasz, mert a legtöbb ember az egészségéhez köti a növényi étrendet vagy ökológiai (öko) lábnyomát szeretné csökkenteni. Klasszikus értelemben a vegán szó és a vegán ideológia az állatok szervezet-kihasználásának és használatának visszaszorítását jelenti. Ha szó szerint nézzük a veganizmust, akkor az egyetlen valós oka, hogy valaki életmódot vált, a "nem ártás" szándéka lehet. Ennek ellenére nagyon sokan büszkén vallják magukat vegánnak, de mégis egészségügyi okuk van rá, hogy vegán étrenden éljenek.
Milyen előnyei és hátrányai vannak a vegán étrendnek/életmódnak?
Az egyetlen hátrány, hogy a vegánok a társadalomban kissé nehezebben találják meg a helyüket. Sokan kritizálják és sztereotípiák alapján döntik el, hogy milyenek is a vegán életmódot folytatók. Nagyon nehéz "elviselni" ezt a fajta emberi hozzáállást, de azt gondolom, hogy több az előnye, mint a hátránya. Az egyik legfontosabb előnye, a már említett "nem ártás" szándéka, a másik az egészségre gyakorolt hatása.
11 éve vagyok vegán, de fizikailag és mentálisan is érzem, hogy erősebb vagyok. Egy jól összeállított vegán étrend olcsóbb is, ha nem "csilliárdos" kamu húsokat és műsajtokat vásárolunk, hanem zöldségeket, gyümölcsöket és csonthéjasokat, leveleket, leveles zöldségeket fogyasztunk.
Vidéken is egyre inkább terjed a vegán étkezés. Mi lehet ennek az oka?
Annak, hogy vidéken is egyre jobban terjed a vegán étkezés több oka is van. Az emberek kezdik végre megérteni, hogy a vegán étrend nem az ördögtől való lilaködös furcsaság és növényi alapon is lehet tápláló ételeket fogyasztani. Az étterem üzemeltetők és vendéglátói-pari egységek kezdenek rájönni, hogyha nem állati alapanyagokkal dolgoznak, akkor frissebben tarthatóbbak az ételek, emiatt kevesebb az esély, hogy megromoljanak. Azt gondolom vidéken is egyre jobban odafigyelnek az Öko-lábnyom csökkentésre, ami nemcsak a veganizmusban nyilvánul meg, hanem igyekeznek szezonális, helyi termesztésű dolgokat fogyasztani. Ez az attitűd egyre jobban terjed vidéken is.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 000 000 forintot 20 éves futamidőre már 6,89 százalékos THM-el, havi 150 768 Ft forintos törlesztővel fel lehet venni az ERSTE Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,89% a THM, míg a MagNet Banknál 7,03%; a Raiffeisen Banknál 7,22%, az UniCredit banknál pedig 7,29%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Szerinted gyökeret ereszthet a vegán étrend vidéken is?
Azt gondolom a veganizmus elterjedhet vidéken és bárhol máshol is. Ez egy folyamat, aminek még mindig az elején vagyunk, de szerintem 5-10 éven belül hatványozódni fog.
Mit szoktál javasolni azoknak, akik vegán étterem nyitásában gondolkodnak?
Bárki, aki vegán vagy vegán barát éttermet vagy kávézót szeretne nyitni, azt javasolnám, hogy ne méregdrága árakban gondolkodjanak és ne szejtán, tofu, különböző trendi húshelyettesítőkkel készítsék el az ételeiket. Próbálják megmutatni, hogy itthon, Magyarországon, helyi termelőkkel, kistermelőkkel szezonális alapanyagokat használva könnyen megfizethető, pénztárcabarát ételeket tudnak előállítani és kiszolgálni vendégeiket. Szuper lenne egy olyan étterem, ami klasszikusan magyaros konyhát visz, és bevállalná, hogy van egy vegán étlapjuk is. Nem kell 100%-osan vegánra váltani egy étteremnek, hogy tesztelje, hogy milyen a reakciója a vendégkörnek.
-
Karácsonyi bevásárlás: miért éri meg a Lidl mellett dönteni az ünnepek előtt?
Az ünnepi készülődés mindenkitől sok energiát és alapos tervezést igényel, ezért a Lidl célja, hogy az idei karácsonyi bevásárlást a vásárlók egyszerűen és egy helyen intézhessék.
-
Közeledik a síszezon, féláron is elérhető a Gránit Bank Platinum kártya: 50 milliós, síelésre is érvényes utasbiztosítás jár hozzá
Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban.
-
Ez a cég ott lát lehetőséget, ahonnan más menekül: bevásárolták magukat egy borsodi zsákfalu baromfifeldolgozójába
A Pi-Pi Kft. a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével korszerűsíti az üzemet.
-
Elektromos 4x4 városban, országúton, terepen: hol jön ki az előnye?
Mit is nyújt a négykerék-hajtás a mindennapokban az autósok számára?
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








