A karácsony sokaknál nemcsak meghitt ünnep, hanem egy többnapos versenyfutás is.
A tavasz beköszöntével gyakran nemcsak a természet éled újjá, hanem mi magunk is új erőre kapunk. A kellemes idő, a napsütés és az egyre több friss zöldség és gyümölcs a boltok polcain sokunkat motivál arra, hogy változtassunk életmódunkon. Az elhatározásnak azonban egy jó adag elhivatottsággal és kitartással kell párosulnia ahhoz, hogy ne csupán egy múlékony hóbort legyen. Az alábbiakban Barcza Zoltán, a hévízi NaturMed Hotel Carbona séfje néhány praktikus tippel és egy különleges recepttel segít mindazoknak, akik életmódváltásuk során szeretnének áttérni az egészséges táplálkozásra.
1. Csak okosan a vásárlással!
Talán nem is gondolnánk, de a megfelelő táplálkozás a bevásárlás megtervezésénél kezdődik. Mindig úgy menjünk el vásárolni, hogy pontosan tudjuk, miből és mennyire van szükségünk. Sokan beleesnek abban a hibába, hogy a sorok között lézengve mindent beledobálnak a kosarukba, amit csak megkívánnak. Ennek eredményeként olyan alapanyagok is a konyhájukban kötnek ki, amelyeket csak azért fogyasztanak majd el, mert nem akarják kidobni. Ha azonban minden napra előre megtervezzük az aznapi menüt, sokkal egyszerűbb lesz betartanunk az egészséges táplálkozás szabályait.
2. Főzzünk finomakat!
Sokan gondoljuk, hogy ami egészséges, az csak rosszízű lehet. Pedig ahogyan egészségtelen alapanyagokból is lehet rossz ételt főzni, ugyanúgy egészséges hozzávalókból is lehet nagyszerű fogásokat készíteni. Az egyes alapanyagokból készíthető ételek száma szinte végtelen, csak meg kell találnunk a nekünk legkedvesebb módokat. Időbe telhet, mire ezt kikísérletezzük, azonban megéri rászánni az időt, hiszen ezáltal az életmódváltásunk után is ugyanolyan jókat ehetünk majd, mint előtte. Amikor egészséges táplálkozásra váltunk, ne a lemondásokra koncentráljunk, hanem arra a rengeteg új és izgalmas alapanyagra, ételre és ízre, amelyet ennek köszönhetően megismerhetünk!
3. Váltsunk fokozatosan!
Az egészséges táplálkozásra való áttérés sokkal egyszerűbb, ha fokozatosan, apránként változtatunk. Amikor ugyanis egyik napról a másikra elhagyjuk például a zsíros ételeket, a sót, a kristálycukrot, fennáll az esélye annak, hogy néhány napnál tovább nem bírjuk, és annyira hiányozni fognak ezek az ízek, hogy felhagyunk az egészséges életmóddal. A fokozatosság elvét követve azonban, lesz időnk hozzászokni egyes ételek hiányához és természetesen az új ízekhez és alapanyagokhoz is. A látványos és drasztikus váltás helyett tehát haladjunk apró lépésekkel az életmódváltás felé.
Hétről-hétre csökkentsük a teánkba vagy kávénkba tett cukor mennyiségét, iktassunk be heti egy húsmentes napot és kezdjünk el barátkozni a barna rizzsel, valamint a különféle zöldségekkel. Ilyen és ezekhez hasonló kezdő lépésekkel sokkal eredményesebb lehet a váltásunk.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Érdemes továbbá nyitott szemmel járnunk, hiszen számos különleges gasztro eseményen vehetünk részt országszerte. Áprilisban például a Hotel Carbonában került megrendezésre a 13 séf örömfőzése nevet viselő vacsoraest, mely során 13 hévízi séftől leshettünk el fogásokat, recepteket, ötleteket. A Hotel Carbona séfje megosztotta velünk gombás-sóskás spagettijének receptjét is, melyet szívből ajánlunk minden kezdő életmódváltónak egy húsmentes nap megkoronázásaként.
Bodrogi Gyula titkos kedvence: így készül a tökéletes tiszacsegei karácsonyi halászlé – íme a titka!
Nem lehet véletlen, hogy Bodrogi Gyula rajong a tiszacsegei halászléért: ez az étel évtizedek óta az egyik legnagyobb magyar gasztroklasszikus. Most megmutatjuk, mi a titka...
-
Húsz évre bebiztosították magukat: így juthat fix áron zöldáramhoz ez az ipari óriásvállalat
Tóth Zoltánt, az E.ON EIS (Energy Infrastructure Solutions) megoldásértékesítési osztályvezetőjét kérdeztük.
-
Karácsonyi bevásárlás: miért éri meg a Lidl mellett dönteni az ünnepek előtt?
Az ünnepi készülődés mindenkitől sok energiát és alapos tervezést igényel, ezért a Lidl célja, hogy az idei karácsonyi bevásárlást a vásárlók egyszerűen és egy helyen intézhessék.
-
Közeledik a síszezon, féláron is elérhető a Gránit Bank Platinum kártya: 50 milliós, síelésre is érvényes utasbiztosítás jár hozzá
Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban.
-
Gesztenye-feldolgozó, pizzéria, repülőgyár, fémipari vállalat - négy cég, négy iparág és azonos kihívások (x)
Az E.ON sikeres hazai kkv-kal közös együttműködésben mutatja be, hogyan tud segíteni egy energiaszolgáltató a cégek versenyképességében.








