Nesze neked rezsiharc: durván megcsapta a valóság a magyar gazdaságot

Latyák Balázs2024. február 20. 17:01

A vártnál gyengébben alakult az államháztartás nettó hiánya 2023-ban, a finanszírozási igénye elérte a GDP 6,8 százalékát. A Pénzcentrum által megkérdezett Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az adat kapcsán elmondta, azért a gyenge negyedik negyedéves GDP adat okolható. Ezzel szemben a CIB Bank elemzője, Trippon Mariann úgy látja, recesszió és a fogyasztás visszaesése ütött óriási lukat a költségvetés bevételi oldalán, míg a kiadások terén az adósságfinanszírozás költsége és a rezsicsökkentés finanszírozása okoz gondokat. Az elemzők szerint így az államháztartási hiány éves alapon, a GDP 5 százalékát teheti ki.

A harmadik negyedéves adatok alapján szinte minden várakozást alulmúlhat a 2023-as költségvetési hiány – többek között ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank által kiadott, a pénzügyi számlákról szóló statisztikából. Az államháztartás rossz teljesítménye sokakban csalódást kelthet, ugyanakkor nem váratlan, hiszen a kormány tavaly év végén suttyomban módosította a hivatalos középtávú makrogazdasági és költségvetési prognózisát.

Persze utólag kiderült, hogy erre miért volt szükség: Horváth Gábor, a Költségvetési Tanács új elnöke szerint sem az elemzők, sem a kormány nem tudta megjósolni azt, mi történik majd a makropályán, és idő közben megváltoztak a költségvetés fő szálai az eredeti tervhez képest. Mindeközben az Equilor és a CIB Bank vezető elemzője éves alapon 5 százalék körüli GDP-arányos államháztartási hiányra számít.

Repkednek a mínuszok a költségvetésben

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó hiánya 2023-ban

  • az Eximbank egyenlegét is figyelembe véve a GDP 6,7 százalékát jelentette (5055 milliárd forint),
  • míg anélkül a GDP 6,8 százalékát tette ki (5105 milliárd forint). 

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága az Eximbank adósságát is figyelembe véve a GDP 73,5 százaléka volt (55084 milliárd forint) a tavalyi utolsó negyedévben, míg nélküle a szektor adóssága a GDP 69,4 százalékát érte el (52061 milliárd forint). Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2023-ban a GDP 6,7 százaléka volt (4988 milliárd forint).

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2023 negyedik negyedévében a negyedéves GDP -9,5 százalékát tette ki, azaz mínusz 2037 milliárd forintos eredménnyel zárt – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi számlák statisztikájában. E szerint az államháztartás alszektorai közül

  • a központi kormányzat nettó finanszírozási képessége -1566 milliárd forint,
  • a helyi önkormányzatoké -304 milliárd forint,
  • a társadalombiztosítási alapoké pedig -167 milliárd forint volt.

Az államháztartás pénzügyi eszközeinek nem konszolidált állománya 2023 negyedik negyedévének végén a GDP 31,2 százalékát, nem konszolidált kötelezettségei a GDP 83,6 százalékát tették ki, így nettó pénzügyi vagyona a GDP -52,4 százalékát érte el.

Az államháztartás pénzügyi eszközei közül jelentősen csökkentek a jegybanknál elhelyezett betétek, valamint tranzakcióból fakadóan a részvények és részesedések állománya is. Az egyéb pénzügyi eszközökön belül az adójellegű követelések növekedése és az európai uniós támogatásokkal kapcsolatos követelések csökkenése volt meghatározó.

Az államháztartás kötelezettségein belül a rövid lejáratú értékpapírok esetében jelentős csökkenés történt, elsősorban a háztartások részéről. A hosszú lejáratú értékpapírok állományának tranzakcióból fakadó növekedése ebben a negyedévben is folytatódott, mértéke azonban lényegesen elmaradt a korábbi negyedévekétől.

Az MNB statisztikája kitért a háztartások nettó finanszírozási képességére is, mely a tavalyi utolsó negyedévben a negyedéves GDP 5,5 százalékát tette ki, azaz 1172 milliárd forintot jelentett. A háztartások nem konszolidált pénzügyi eszközeinek állománya 2023 negyedik negyedévének végén a GDP 128,6 százalékát, a kötelezettségei a GDP 20,2 százalékát tették ki, így a nettó pénzügyi vagyonuk a GDP 108,4 százalékát érte el.

A háztartások pénzügyi eszközei közül 2023 negyedik negyedévében tranzakcióból eredően kiemelkedő mértékben nőttek a betétek, a hosszú lejáratú hazai állampapírok, a befektetési jegyek, jelentős mértékben növekedtek a készpénz, a hitelintézeti értékpapírok, a nyújtott tulajdonosi hitelek és a biztosítástechnikai tartalékok, ugyanakkor jelentősen csökkentek a rövid lejáratú állampapírok és az egyéb követelések. A háztartások kötelezettségeit tekintve tranzakcióból adódóan kiemelkedően nőttek az adófizetésekhez és az osztalékelőlegekhez kapcsolódó egyéb kötelezettségek, számottevően növekedtek a hitelintézetektől felvett fogyasztási és ingatlan hitelek.

Nagy Márton kevesebbet lát

A 2023-as államháztartási hiány a GDP 6,5 százaléka volt – jelezte a GVH podcast csatornáján Nagy Márton, nemzetgazdasági miniszter. Véleménye szerint a magas infláció és a reálbérek csökkenése miatt jelentős fogyasztáscsökkenés alakult ki Magyarországon, ami az áfa-bevételeken keresztül a költségvetés bevételi oldalán is lukat ütött. 

A tárcavezető a beszélgetés során kifejtette azt is, hogy a tavalyi magas infláció több mint 70 százalékát a kínálati tényezők okozták, mint a magas energiaárak, a gyengülő árfolyam és az úgynevezett ár-profit spirál, azaz a költségeket meghaladó mértékű vállalati áremelés. Rámutatott továbbá arra, hogy

Az ár-profit spirál enyhülését pedig a verseny élénkülése okozta, amiben a miniszter kiemelte a GVH szerepét is (online árfigyelő rendszer, kötelező akciózás rendszere) a fogyasztói tudatosság erősödése mellett.

Minden a rossz GDP adat hibája

A vártnál nagyobb tavalyi költségvetési hiány részben a rendkívül gyenge negyedik negyedéves GDP-vel magyarázható, emellett az Eximbankkal kapcsolatos tételek is ronthatták az egyenleget

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– közölte a Pénzcentrum megkeresésére Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.

Ahogyan az ismert, a 2023 IV. negyedévében a gazdaság teljesítménye stagnált, az előző negyedévihez és a 2022. IV. negyedévihez képest sem változott a Központi Statisztikai Hivatal korábbi jelentése szerint. Azaz Magyarország bruttó hazai terméke 2023 IV. negyedévében a nyers adatok szerint a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye szintén nem változott.

Varga Zoltán rövid kommentárjában végül megjegyezte, januárban a költségvetési egyenleg 54,4 milliárd forintos többletet mutatott, gyakran előfordul, hogy az év első hónapjában még nincs deficit.

A következő hónapokban mínuszba fordulhat a költségvetés, az év egészében 4,7 százalék körüli GDP-arányos államháztartási hiányra számítunk

– tette hozzá a szakember.

Éves alapon a CIB Bank is nagyjából hasonló deficitre számít, az MNB és a Nagy Márton közötti véleményküldönbségről pedig elmondható, hogy mindkét félnek igaza van, miközben senkinek nincs – tudta meg a Pénzcentrum Trippon Mariannától. A CIB Bank vezető elemzője elmondta, a két fél adatai nagyon szorosan együtt mozognak, csupán minimális eltérés van közöttük. A különbség oka szerinte az, hogy Nagy Márton az ESA-hiányról beszélt (az Európai Unió által használt mutató, mely a kifizetés alapjául szolgáló esemény időpontjában rögzíti a tranzakciót), amikor a 6,5 százalékos deficitet említette, ami amúgy még változhat, hiszen a konrét szám megállapításához szükséges nominális GDP-t egyelőre nem publikálta a Központi Statisztikai Hivatal, arra csak a második GDP-becsléssel együtt kerül sor. 

A végleges szám valahol 6,5 százalék körül lehet, ami azt jelenti, hogy tavaly nem tudott csökkenni az államháztartási hiány, sőt, a 2022-es szinthez képest emelkedett is, és az ősszel meghatározott 5,9 százalékos szintet is jócskán meghaladta

– közölte, majd a gyenge költségvetési pozíció okairól is említést tett. Kifejtette, a recesszió és a fogyasztás visszaesése óriási lukat ütött a költségvetés bevételi oldalán, míg a kiadások terén komoly terheket cipel a költségvetés – az adósságfinanszírozás költsége a GDP 4,5 százaléka körül alakulhatott, és a rezsicsökkentés finanszírozása is komoly összeget emészthetett fel.

Trippon Marianna a jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott, a tavaly jelzettnél magasabb hiány elég rossz kiindulási pont az idei évre nézve. Az már jó ideje nyilvánvaló, hogy az eredetileg elfogadott 2024-es hiánycél (2,9 százalék) nem tartható, hiszen az már az elfogadás pillanatában sem volt reális. Hivatalosan azonban nem módosult a hiánycél, Nagy Márton pedig már jelezte, hogy a 3 százalékos deficit elérése 1 helyett 2 év alatt teljesülhet. Mindezek alapján Trippon Mariann szerint

idén az államháztartási hiány 4,5-5 százalék körül alakulhat, ám a tényleges érték rengeteg mindentől függ majd.

Stressztűrő, golyóálló költségvetésre van szükség

Összességében bár a friss adatok (legyen az a kormány vagy az MNB által közölt szám) nem ragyognak olyan fényesen, érdemes felidézni Horváth Gábor, a Költségvetési Tanács új elnökének egy korábbi interjúját. Ebben többek között arról beszélt, hogy nemcsak a kormány előrejelzései, de még a kormánytól független elemzők prognózisai sem tudták megjósolni, ami bekövetkezett tavaly a makropályában, emiatt értelemszerűen megváltoztak a költségvetés fő szálai az eredeti tervhez képest.

Úgy gondolom, hogy a 2024-es költségvetés esetében van még tér és idő arra, hogy ha szükségessé válik a beavatkozás, megtörténjen a költségvetés módosítása. Egyelőre csak két hét telt el 2024-ből, érdemes lehet ezzel megvárni egyrészt akár a végleges eredményszemléletű 2023-as államháztartási számokat, másrészt 2024 első egy-két hónapjának a számait

– közölte. Hozzátette, ex-kockázatkezelőként úgy gondolja, hogy különösen egy olyan világban, ahol aktív háborús gócpontok vannak és megnövekedett a geopolitikai feszültség, stressztűrő, golyóálló költségvetésre van szükség.

Címkék:
kormány, költségvetés, gazdaság, hiány, háztartások, gdp, államháztartás,