Merészet lépett 17 évesen a magyar milliárdos: így jött be neki a tuti recept

Pénzcentrum2023. június 14. 13:00

Megjelent az Első Yard, a Pénzcentrum podcast sorozatának legújabb epizódja, mely Tibor Dávid Masterplast-vezér karrierútjáról szól.

Már meghallgatható a Pénzcentrum Első Yard című podcast sorozatának legújabb epizódja, mely az egyik leggazdagabb magyarról, Tibor Dávid Masterplast-vezér karrierútjáról szól.

A Székesfehérváron felnőtt vállalkozó 1997-ben, még a diplomázás előtt alapította meg tárásával, Ács Balázzsal a Masterplastot, mely cég papírjai azóta a magyar tőzsde prémium kategóriájában forognak. Áccsal egy gimnáziuba jártak, és egy sítáborban kerültek jó viszonyba.

Ezzel kapcsolatban a podcastben elmondta:

Nemcsak egy életre szóló barátság vette kezdetét, hanem már nagyon rövid idő alatt [...] azon kezdtünk el gondokodni, hogy milyen közös üzleteket lehetne csinálni.

Így kerültek nyári munkára Tibor Dávid apjának a cégéhez, ahol tetőfóliát értékesítettek. Kaptak egy autót, felpakolták a tetőfóliát, és célba vették országszerte a tüzépeket.

Mentünk, bekopogtunk, és mivel szemtelenül fiatalok voltunk, általában meghallgattak – szemléltette a helyzetet.

Az első ilyen, munkával töltött nyár 1992-ben volt – ekkor Tibor Dávid még csak 17 éves volt –, így pedg volt mihez visszanyúlni, amikor 1997-ben, még a felsőoktatási diploma megszerzése előtt Ács Balázsal megalapították a Masterplastot.

Az podcast epizód meghallgatható az Első Yard podcast csatornáján a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, valamint itt, a cikkbe illesztett lejátszóban is:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tibor Dávid az Első Yardban más témák mellett beszélt:

  • korai üzleti szárnypróbálgatásokról, köztük autók importjáról és kárpótlási jeggyel való részvényjegyzésekről;
  • arról, hogy miért kezdett a Masterplast már nagyon korán nemzetközi terjeszkedésbe, és hogy egy ilyen folyamatban mi lehet a siker kulcsa;
  • a Balkánon való üzletelésről a 2000-es években;
  • a Masterplast első, 2000 és 2008 közötti nagy meneteléséről;
  • a 2008-as pénzügyi válságról, és hogy annak tapasztalatai mennyire érvényesek 2023-ban;
  • a 2012-es tőzsdei bevezetésről és a tőkepiaci jelenléttel járó megkülönböztetett figyelemről;
  • arról, hogy miképpen kell – jó és rossz időben egyaránt – ápolni a befektetői kapcsolatokat;
  • a koronavírus-járvány Masterplastra gyakorolt hatásáról;
  • egy jó ütemben történt gyárfelvásárlásról;
  • az ukrán-orosz háborúról;
  • a tulajdonostárs Ács Balázzsal való kapcsolatáról,
  • a 2022-es részvény rábocsátást követő, sok befektető számára csalódást keltő időszakról, valamint
  • arról is, hogy mit tanulhat egy szigetelőanyagok gyártásával foglalkozó cég a Netflixtől.

Az új podcast epizód meghallgatható az Első Yard podcast csatornáján a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, valamint itt, a cikkbe illesztett lejátszóban is:

Mi az az Első Yard?

Az Első Yard a Pénzcentrum podcast sorozata, olyan magyarokról szól, akik maradandót alkottak az üzleti életben. Minden részben egy vállalkozó, befektető vagy vállalati szakember karrierjét dolgozzuk fel. Az első évad első része Gerő Viktorról, a Vatera korábbi vezetőjéről szólt, a második rész a BiotechUSA-tulaj Lévai-testvérek, Bálint és Balázs sztoriját dolgozta fel, a harmadik részben Balogh Levente beszélt az életéről és a Szentkirályi történetéről, a negyedik részben Horváth Miklós, a Hungarocamion korábbi tulajdonosa volt a vendégünk, a ötödik részben Lantos Csaba befektető, a hatodikban részben Földvári Gábor vállalkozó, a hetedikben pedig Pados Gábor műkereskedő élet- és karrierútját dolgoztuk fel.

2022 őszén elindult a második évad, melynek első része Oszkó Péter kockázati befektető, ex-pénzügyminiszter karrierjét dolgozta fel, a második rész Futó Péterről, a Futureal csoport alapító-társtulajdonosáról szólt, a harmadik pedig az Axiál-tulaj Harsányi Zsoltról.

2023 tavaszán kezdődött a harmadik széria, melynek első része Korányi G. Tamás befektető, korábbi gazdasági újságíró és médiatulajdonos karrierjét dolgozta fel.

Képek: Mónus Márton / Pénzcentrum

Címkék:
milliárdos, tőzsde, bét, magyar milliárdosok, podcast, első yard, masterplast,