Tonnaszám veszik a csehek, lengyelek, németek ezt a magyar tejterméket: mit tudhatnak?

Koós Anna2023. május 9. 13:12

Több intézkedés és nemzetközi folyamatok mutatnak arra, hogy a tej és tejtermékek árai hamarosan csökkenhetnek a jelenlegi magas szinthet viszonyítva. A boltok már el is kedzték az akciózást az utóbbi hónapokban, és további árcsökkenés várható a szakértők szerint. A Pénzcentrum most azt vizsgálta, hogyan alakult 2022-ben a tejfelvásárlás, illetve a feldolgozás a megelőző évekhez képest, valamit hogy mennyivel nőtt a tejtermékek exportja.

Az utolsó friss adataink szerint a tejtermékek ára drasztikusan emelkedett az utóbbi egy évben. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint márciusban az élelmiszerek éves drágulása 42,6 százalékos volt, a tejtermékeké ugyanakkor 72,8%, ebből a vaj és vajkrémé 68,0%, a sajté 60,6%, a tejé 50,4%. Az árstopos UHT-tej ára hiába alacsony, minden más termék rendkívüli módon drágult. Ugyanakkor a boltláncoknál már hónapok óta tart a vaj- és sajtháború, vagyis folyamatosan akciózzák le valamely tejtermék árát, melynek hatása már érezhető a tejtermékek árain. Megindult tehát a mérséklődés, az árszint azonban ettől még magas.

Az Agrárgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint Magyarországon és gyakorlatilag az összes meghatározó külföldi országban a tejárak elképesztő zuhanásban vannak. Az adatok alapján Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 204,43 forint/ kilogramm volt 2023 márciusában, ezzel az átlagár 6 százalékkal mérséklődött februárhoz képest. A nyerstej kiviteli ára 132,56 forint/kilogramm volt egy hónap alatt 5 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 35 százalékkal elmaradt a termelői átlagártól. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 15 százalékkal bővült 2023 márciusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az AKI jelentése szerint ha ez a termelői ár zuhanás nem áll meg, elképzelhető, hogy idővel jóval olcsóbb lesz az összes tej, és ezzel számos tejtermék ára is.

A magas tejárak kapcsán hónapokkal ezelőtt elkezdett vizsgálódni a tej és tejtermék piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is, termelőkkel, feldolgozókkal, élelmiszerboltokkal foglalkoztak kiemelten. Végül áprilisban bocsátotta társadalmi konzultációra a gyorsított ágazati vizsgálatának eredményeit összefoglaló jelentéstervezetét, melyet az ágazat szereplői egy hónapig, május 20-ig véleményezhetnek. Az elemzés megállapításai alapján a versenyhatóság hat javaslatot fogalmazott meg az infláció csökkentése érdekében:

  • felvetették a nyerstej árképletének felülvizsgálatát,
  • szakmai segítséget ajánlanak az élelmiszer-árstoppal kapcsolatos jövőbeli jogalkotói megfontolásokhoz,
  • javasolták a fogyasztói árak összehasonlíthatóságának erősítését,
  • felvetették a növényi italok árképzésének átgondolását,
  • a fenntartható csomagolás ösztönzését,
  • illetve további hatósági fellépést is szükségesnek tartanak az élelmiszerkereskedelem területén.

Dübörög a tejipar

A KSH frissen megjelent statisztikái szerint 2022-ben nagyjából 2 százalékkal csökkent a felvásárolt tej mennyisége, viszont a tavalyit megelőző 3 évben folyamatosan növekedést lehetett látni. A 2021-es évet megelőző időszakhoz mérten jól teljesített tavaly a tejipar.

Loading...

A tejtermékek gyártása terén az arány eltolódott a félig fölözött tej felől a teljes tej gyártása irányába - amelyet a 2,8%-os zsírtartalmú tejjel együtt számítanak. Sok termék, mint a savanyított tejtermékek, a tejalapú italok, a sajt, ömlesztett sajt, stb. csökkent a részarányuk, ugyanakkor a savóé jelentősen nőtt, a vaj és tejszín csak kevéssel a 2021-es adatokhoz mérten. Zsír- és fehérjetartalomban nem volt számottevő eltérés

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Arról is vannak már elérhető adatok, hogy alakult a tejtermékek exportja az elmúlt évben. Jelentősen nőtt a különféle feldolgozott árucikkek kivitele. Míg 2021-ben még 364 ezer tonna nem sűrített vagy édesített tejet és tejszínt exportált Magyarország, 2022-ben már csaknem 387 ezer tonnát. A legtöbb tejet és tejszínt Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Németország vásárolta 2022-ben, a legtöbb sajtot (túróval együtt számítva) pedig Németország, Lengyelország, Ausztria, Hollandia és Olaszország. Határparitásos értéket nézve pedig még nagyobb az eltérés az exportban:

Loading...

(A határparitásos érték az áru piaci értéke az importáló ország határán, beleszámítva az árunak az országhatárig történő szállításával kapcsolatos költséget és a szállítás alatti biztosítást.)

Lesz-e még olcsó a tej?

Több hazai intézkedés és nemzetközi folyamatat mutat arra, hogy az árak lejjebb szorulhatnak. A nyers tej felvásárlási ára csökken, a boltokban pedig jönnek a kötelezők akciók és az árfigyelő rendszer, amely bizonyára a legtöbb alapvető élelmiszer árára hatással lesz. Abban viszont kár lenne reménykedni, hogy hamarosan visszatérhetnek a tavalyi tejárak (2022 májusában a friss pasztőrözött, 2,8%-os ESL tej literje 347 forint volt). A KSH holnapi inflációs jelentéséből már többet tudhatunk majd meg arról, merre tart az infláció.

Címkék:
árak, tejtermék, tej, ksh, vaj, tejtermékek, tejárak,