14 °C Budapest
final assembly line of car factory, elevated view

Hasít Magyarországon az autó- és akkumulátorgyártás: ennyit fejlődött az ipar egy év alatt

2023. március 14. 08:30

2023 januárjában az ipari termelés volumene 0,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,2%-kal csökkent. A feldolgozóipari alágak egy részében nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártásáé. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. decemberinél 5,1%-kal kisebb volt. A KSH azt is közölte, hogy az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,6, a decemberihez képest 5,0%-kal csökkent az építőipari termelés volumene.

Az ipari termelés volumene 0,2%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt januári adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban az előző hónaphoz képest 5,1%-kal visszaesett. Az ipari export volumene 0,2%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 31%-át képviselő járműgyártás kivitele 19,5, a 14%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 51%-kal bővült. Az ipar belföldi értékesítése 16,5, a feldolgozóiparé 11,5%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (96%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 1,2%-kal nőtt, a csekély súlyú bányászaté 16,6%-kal csökkent. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 19,5%-kal visszaesett, nagyrészt az előző évinél jóval enyhébb idő hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a 2023. januári átlagos középhőmérséklet 3,3°C-kal magasabb volt a 2022. januárinál).

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25%-át képviselő járműgyártás 20%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 29, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 14,4%-kal nőtt.

A 11%-os feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékében, 44%-kal emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 97, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 15,7%-kal bővült.

A feldolgozóipari termelés 11%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 10,8%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 12,6%-kal nagyobb, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 0,9%-kal kisebb lett.

A feldolgozóiparból 12%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 12,2%-kal csökkent, mind a hazai, mind a külpiaci eladások visszaesése miatt. Mindössze két alágazatban nőtt a kibocsátás: az – édesség- és a készételgyártást is magában foglaló – egyéb élelmiszer gyártásában 7,7, a dohánytermék gyártásában 48%-kal. A legnagyobb (21%-os) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 15,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A többi nyolc alágazatban 0,1 és 51% közötti mértékben csökkent a termelés, a leginkább a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 13,5, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 12,9%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Utóbbin belül a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyag gyártása a 2022. januárinak mintegy felére zsugorodott. Folytatódott a csökkenés a vegyi anyag, termék gyártásában (28%-kal), nagyrészt a műanyagalapanyag-, illetve a műtrágya-, nitrogénvegyület-gyártás jelentős visszaesése miatt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legnagyobb mértékben, 35%-kal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

Ÿ Az ipari termelés négy régióban nőtt, négyben csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb, 15,3%-os volumenbővülést Budapesten, a legjelentősebb, 10,2%-os visszaesést Észak-Magyarországon regisztráltuk. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 1,0%-kal nagyobb volt a 2022. januárinál. Az új belföldi rendelések 10,7%-kal visszaestek, az új exportrendelések 3,1%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány január végén 3,4%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

Építőipar, 2023. január

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,6, a decemberihez képest 5,0%-kal csökkent az építőipari termelés volumene - közölte a KSH. 2023 januárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 4,0, az egyéb építményeké 2,1%-kal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,0%-kal kisebb volt a decemberinél.

2023 januárjában az előző év azonos hónapjához képest:

  • Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent, az épületeké 4,0, az egyéb építményeké 2,1%-kal.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 7,8, az egyéb építmények építésében 0,7, a speciális szaképítésben 1,9%-kal kisebb lett a termelés.
  • A megkötött új szerződések volumene 28,0, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 23,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 36,2%-kal esett vissza a 2022. januári, magas bázishoz képest.
  • Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 18,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,0, az egyéb építményekre vonatkozóké 29,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm