6 °C Budapest
Business owner analyzing sale report and marketing cost or stock exchange  for next quarter planning to increase the profit

Tovább nőtt a DM-KER, de a költségek is emelkedtek

2022. szeptember 28. 10:30

Közzétette első féléves számait a DM-KER, a főleg mezőgazdasági és építőipari gépek értékesítésével foglalkozó vállalat bevétele nőtt a bázisidőszakhoz képest a megfelelő készletezésnek köszönhetően, azonban a pénzügyi ráfordítások növekedése az adózott eredmény csökkenését eredményezte.

A DM-KER kiemelte a háború hatásait a féléves jelentésében, melyek ugyan a vállalat alap stratégiáját nem írták át, azonban a bizonyos projektek megvalósulását késleltették. A háború emellett az ellátási láncokra is negatív hatást gyakorolt. 

A DM-KER a megváltozott helyzetre a készletek korai feltöltésével reagált, ami ugyan kockázatos volt, de végül az első féléves számok igazolták a döntést.

Cég startégiájában az egyik fontos cél a mezőgazdasági piacon való szélesebb jelenlét. Ennek egyik fontos pillére a Kuhn Mezőgazdasági Gép Kft.-vel kötött viszonteladói szerződés a szálas gépsor termékcsoport forgalmazására, amely szélesíti termékpalettánkat immáron a mezőgazdasági ágazatban is. Emellett továbbra is fontos stratégiai elem a külföldi terjeszkedés.

Forrás: DM-KER
Forrás: DM-KER

A DM-KER két fő üzletága közül 2022. első félévében, az építőipari gépek esetében a vezető márkák a Bobcat és a Doosan termékek voltak. A mezőgazdasági gépek esetén az értékesítés zömét a Bobcat, a KUHN és az Agrifac márkák tették ki. Az értékesítés jellemzően belföldre történik, export árbevételt főként a Doosan Csoport garanciális kötelezettségeinek megfelelő javítások elvégzéséből realizál a DM-KER.

A DM-KER szerint az idei évben továbbra is növekvő kereslet mutatkozik a bérgépek iránt, amely a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt utóhatásával, és a háborús helyzet miatt kialakult gazdasági bizonytalansággal magyarázható. A mezőgazdaságban működő ügyfelekhez kihelyezett bérgépek száma ugrásszerűen megnőtt - áll a jelentésben. Az építőiparban kihelyezett gépek száma növekedett, bár a tervek lassabban teljesültek leginkább az egész Európát érintő gazdasági változások miatt, melynek következtében beszállítók hosszabb határidővel tudták teljesíteni megrendeléseket.

A szerviz üzletág eredménye az előző év azonos időszakához képest 20 százalékkal javult.

Ez többek között köszönhető a gép értékesítés növekedésének és a 47 százalékos szerviz munkaerőállomány bővülésnek, a fluktuáció csökkenésének, valamint a kiegyensúlyozottabb – szervezettebb – működésnek és az adminisztrációs folyamatok fejlesztésének.

Az árbevételhez közvetlenül kapcsolódó ELÁBÉ-t is tartalmazó anyagjellegű ráfordítások 7,03 százalékkal emelkedtek. Mind az árbevétel, mind pedig az ELÁBÉ növekedés elsősorban a gép értékesítés volumenének növekedéséből adódik. A személyi jellegű ráfordítások 21,7 százalékkal nőttek. Ennek egyik oka a munkavállalók körében magasabb végzettséggel és több tapasztalattal rendelkező munkatársak alkalmazása, másrészt az értékesítési területhez kapcsolódó folyamatos létszámbővítés.

A pénzügyi műveletek eredménye jelentősen csökkent, miután a pénzügyi ráfordítások nagyot nőttek a tavalyihoz képest. A ráfordítások 227 millió forinttal nőttek, elsősorban ennek volt betudható, hogy adózott eredmény 11,5 százalékkal csökkenve 184 millió forintot ért el.

A DM-KER árfolyama tegnap 4,6 százalékot emelkedett, míg idén 23,3 százalékos mínuszban van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?