Kitört a roham a tűzifáért: nagyon nagy bajban van sok magyar, lehet, hogy nekik nem is jut

Pénzcentrum2022. szeptember 18. 18:59

Ismét eltelt egy mozgalmas hét, az ősz is beköszöntött - most már az időjáráson is komolyan érezhető. Összeszedtük, melyek voltak a 37. hét legolvasottabb, legérdekesebb és legfontosabb cikkei a Pénzcentrumon! Nem meglepő módon a legfontosabb témáink a héten a fűtéshez kapcsolódtak, valamint a betéti kamatokkal és egy kicsit még az iskolakezdéssel is foglalkoztunk.

Ismét eltelt egy mozgalmas hét, az ősz is beköszöntött - most már az időjáráson is komolyan érezhető. Összeszedtük, melyek voltak a 37. hét legolvasottabb, legérdekesebb és legfontosabb cikkei a Pénzcentrumon.

Nem nyugodhat meg, aki fával fűtene a télen: hiába a hatósági ár, újabb hidegzuhany jöhet

Az energiakrízis miatt idén télen a korábbinál jóval többen fűthetnek tűzifával. Emiatt a kormány többek között kiszélesítette azoknak az erdőknek a körét, ahol ilyen célból tarvágást lehet végrehajtani, valamint múlt héten bejelentette, hogy ársapkát vezetnek be a tűzifa árára, illetve mindenkinek biztosítják 10 köbméter fűtésre való megvásárlását. Ugyan Magyarország területének ötödét erdők borítják, attól még egyáltalán nem biztos, hogy bővelkedni fogunk tűzifában a télen. Utánajártunk, milyen akadályai lehetnek a fakitermelés növelésének.

Vaskos számlát kapnak a napokban a magyar szülők: nem kötelező befizetni, hiába követelik

Minden iskolai év első hetében kérdés a szülők körében, hogy mennyi osztálypénzt kell beadni. Bár a tanárok elvilekben nem szedhetnek pénzt, azonban a szülők gyűjthetnek közös kasszába, annak érdekében, hogy ezt a pénzt később a gyerekekre lehessen költeni. Van, ahol rajzfelszerelést vesznek, van, ahol a pedagógusnak ajándékot, de akad olyan iskola is, ahol jóval nagyobb dolgokat is finanszíroznának a szülőktől beszedett pénzből.

Mi folyik a magyar kórházakban, rendelőkben? Sokaknak fogalma sincs, mi vár ránk összel

Hiába érkezett meg az új, omikron-specifikus vakcina Magyarországra, jelenleg Pest megyében például nem lehet oltási időpontot foglalni az EESZT-ben, és a fővárosban is kevés opciót ajánl fel a rendszer. Annyi biztos, hogy a korábban is oltópontként üzemelő intézményekbe péntekenként időpontfoglalás nélkül lehet menni a vakcináért. Ugyan elviekben a háziorvosnál is kérhető a COVID-oltás, de sok praxis azért nem olt, mert nincs elég érdeklődő egy-egy ampullára - így pedig kárba menne az oltóanyag.

Kígyózó sorok a magyar bankokban: mégis, mi történik a betéti kamatokkal?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Rohamosan növekszik Magyarországon a lakossági betétek összege. Az ok egyrételmű, a jegybanki alapkamat sorozatos emelését ugyanis a hitelek és megtakarítások kamati, illetve hozamai is követik. Bár a betéti kamatok emelkedés lényegesen lassabb, mint a hiteldrágulás, a bankbetétek mégis népszerűek a magyarok körében. A Pénzcentrum utánajárt jelenleg melyek a legvonzóbb ajánlatok a piacon.

Megjelent a nyomtatvány: így kell igényelni az új rezsikedvezményt

Már közzétette több önkormányzat is, hogy milyen nyomtatványt kell kitölteni ahhoz, hogy a háztulajok igényelhessé a többgenerációs házak rezsikedvezményét. Központi útmutatás nem érkezett a dokumentum formájáról, így minden önkormányzat magának dolgozta ki azt. Így pedig előfordulhat, hogy két szomszédos településen is eltérőek a megkövetelt csatolmányok, igazolások.

Szörnyű bajban lehet több százezer magyar: senkit nem kímél a büntetőkamat, itt vannak a számok

Nagyon nagy bajba kerülhetünk, ha nem fizetjük időben az átlagfogyasztás átlépése miatt megemelkedő rezsiszámlánkat, illetve a közműszolgáltatások díját vagy a hitelünk töresztőrészleteit: a büntetőkamatok az alapkamat emelkedésével egyenes arányban nőnek. Tételenként néztük meg, melyik szolgáltatás vagy banki termék esetében mekkora késedelmi kamattal kell számolnunk: a helyzet kicsit sem rózsás a rekordmagas jegybanki alapkamat miatt.

Címkék:
számla, alapkamat, magyarország, tűzifa, iskolakezdés, magyarok, heti összefoglaló, szülők, hírösszefoglaló, banki kamatok, hitelkamatok,