10 °C Budapest
All is under control. Pipeline equipment. Resource  transportation. Worker pumping down lines on the Gas drilling pad site. Disconnection or connection of gas or oil

Nem érdemes elmismásolni a papírmunkát: akár a gázt is kikapcsolhatják

2022. szeptember 16. 16:32

A földgázpiacon kialakult extrém árhelyzet mind a hazai földgázkereskedők, mind pedig a fogyasztók számára korábban nem tapasztalt következményekkel jár. Az ellátás biztonsága érdekében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhívja a földgázkereskedők figyelmét, hogy ügyfeleiknek időben adjanak a kockázati besorolásuknak megfelelő ajánlatot; az érintett földgázfelhasználók pedig ne halasszák tovább földgázszerződésük megkötését annak érdekében, hogy elkerüljék a szerződés nélküli vételezés és a szolgáltatásból való esetleges kikapcsolás következményeit.

A versenypiacon vásárló földgázfelhasználókat, így különösen a gazdasági szereplőket, állami szerveket, önkormányzatokat jelentős kihívás elé állítják a megváltozott gazdasági körülmények. Az orosz-ukrán háború miatt a földgázpiacokat egyszerre jellemzik a korábban tapasztaltaknál lényegesen magasabb árszintek, valamint az árak nagyfokú változékonysága. Bár fizikailag rendelkezésre áll a hazai fogyasztás kielégítéséhez szükséges gázforrás, azonban ennek ára a korábbi jellemző árszint legalább négy-ötszöröse, de szélsőséges esetben akár tíz-tizenötszöröse is lehet.

Ezek a körülmények általánosságban a szabadpiaci földgázkereskedők ajánlatadási gyakorlatának szigorodását eredményezték, egyebek mellett:

  • a korábban megszokott és költségkomfortot biztosító fix árú ajánlatok helyett tőzsdeindexált ajánlatok általánossá válását;
  • a hitelkockázati besorolás és a fizetési feltételek szigorodását;
  • a korábban akár többhónapos fizetési határidők lerövidülését, majd eltűnését, helyette akár előrefizetési kötelezettségek beépülését;
  • az euró alapú elszámolás térnyerését;
  • a rugalmassági kedvezmények visszaszorulását, az átvételi tolerancia sáv szűkülését a szerződéses feltételekben.

A jelenlegi extrém piaci helyzet mind a hazai földgázkereskedők, mind pedig a fogyasztók számára korábban nem tapasztalt, új helyzetet jelent, melynek körültekintő, kölcsönösen felelős kezelésére a MEKH nyomatékosan felhívja a figyelmet.
MEKH felhívja a szabadpiaci kereskedők figyelmét, hogy felelős és prudens módon járjanak el a kereskedelmi kampány utolsó heteiben és pénzügyi lehetőségeiken belül gondoskodjanak róla, hogy minden ügyfél időben kapjon a kockázati besorolásának megfelelő ajánlatot. A piaci helyzet miatt megváltozott, aktuális ajánlati feltételeikről pedig széleskörűen és időben tájékoztassák a fogyasztókat.

Ezen felül a fogyasztók esetében hangsúlyozza a MEKH, hogy a szabadpiacon tevékenykedő földgázkereskedőknek nincs ellátási kötelezettsége, így a megnövekedett piaci- és ügyfélkockázat akár ahhoz is vezethet, hogy a rizikósnak ítélt ügyfelek korábbinál jóval kedvezőtlenebb feltételek mellett, vagy akár egyáltalán nem kapnak ajánlatot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ügyfelek, földgázfelhasználó vállalkozások, szervezetek számára a fentiek indokolttá teszik saját földgázbeszerzési gyakorlatuk felülvizsgálatát, rugalmasabbá tételét. Tekintettel a közelgő határidőre, és arra tényre, hogy sok fogyasztó még mindig nem rendelkezik megkötött földgáz-kereskedelmi szerződéssel az október 1-jén kezdődő új gázévre vonatkozóan, MEKH felhívja az érintett földgázfelhasználók figyelmét, hogy ne halasszák tovább a földgázszerződésük megkötését, hogy elkerüljék a szerződés nélküli vételezés következményeit és a szolgáltatásból való esetleges kikapcsolást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17