26 °C Budapest
Sights of Budapests XIII. and neighbouring districts from a hill above.

Lázár János: nem Budapest kap kevesebbet, hanem a vidék többet

2022. május 19. 15:15

Csütörtök délután zajlik Lázár János miniszterjelölt meghallgatása a Gazdasági Bizottság előtt. Beszédét azzal kezdte, hogy országépítési minisztérium létrehozására kérte fel Orbán Viktor és bemutatta a csapatát. Céljai között említette, hogy eltűnjön az infrastrukturális különbség, az épületképekben is Ausztria és Magyarország között. A miniszterjelölt az eddigi meghallgatásokkal ellentétben konkrét feladatokat hirdetett meg - írja a Portfolio.

Országépítési minisztérium létrehozására kért fel a miniszterelnök, ez az egyetlen új minisztérium a kormányban - kezdte beszédét a kormány új minisztere, aki bemutatta a csapatát.

A csapat

  • Csepreghy Nándor miniszterhelyettes és politikai államtitkár.
  • Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Komrányhivatal vezetője lesz a minisztérium közigazgatási államtitkára.
  • Nagy Bálint beruházásokért felel.
  • Lánszki Regő pedig az építésügyért felel.

A cél, hogy 2030-ra Magyarország Európa egyik legjobb országa legyen, megvalósuljon a felzárkózás - mondta el Lázár János. 2010 és 2022 között 23,5 ezer milliárd állami beruházás valósult meg Magyarországon. Ennek 80%-a infrastrukturális beruházás, és ennek fele közúti beruházás - részletezte, hozzátéve, hogy ezzel nem lehetünk elégedettek. Amit elértünk, az a közepes fejlettségi szint - vélekedett.

Látjuk már Ausztria hátát, de nem tudjuk beérni őket - fejtette ki. A következő 10 év fontos ebből a szempontból, megvan hozzá a politikai stabilitás. 2024-2026-tól újra felívelő szakaszba ér Európa, ez pedig új esélyeket ad az országnak. Ha gazdasági nehézségekkel szembesül az ország, akkor nehezebb lesz az építkezések terén is - mondta a jelölt, aki megnyugtatta a budapestieket és a főváros vezetését is.

Nekem a vidék az első

- jelezte Lázár János, aki új rendet ígért az állami beruházásokban. Ennek kapcsán ugyanis úgy fogalmazott, hogy a város híve, nem Budapest kap kevesebbet, hanem a vidék többet. Leszögezte ugyanakkor, hogy ő egy vidéki képviselő, ezért Magyarország aranytartalékát a vidékben látja. "Rendet és átláthatóságot hirdettem eddig is és a jövőben is. Ami rám lesz bízva, ott rendezett állapotok lesznek" - fogalmazott. 

A célok

A cél, hogy Magyarország válságálló állapotban kerüljön ki a háború után. A minisztérium célja, hogy hatékonyabbá tegye a beruházások előtti útvonalat - emelte ki. A célok között említette, hogy az ország képe ne legyen rosszabb, mint Ausztriáé.

Amikor ugyanis valaki Németországból Ausztriába utazik, nem érzékel különbséget az infrastruktúrában, például az utak minőségében, az infrastrukturális szolgáltatásokban, a fű magasságában, a kátyúk számába - sorolta. Ez viszont nincs így ha valaki Magyarországra jön Ausztria felől. Az én dolgom ennek a különbségnek az eltüntetése a következő 10 évben.

A magyar építészet, építőipar a legnagyobb lehetőséget kapja az elmúlt 100 évhez képest. A következő évtized minden magyar építő és beruházó számára a legjobb étvized kell legyen - jelezte előre. Lázár János elmondása szerint mérnöki nyugalommal tervezi felállítani az új minisztériumot.

A célja továbbá, hogy mindent magyar építészek tervezzenek, mindent magyar vállalatok építsenek.

Engem ugyanis Orbán Viktor egy magyar világ építésére kért fel és nem másra - hangoztatta. A városvédelem, városkép kiemelt szempontok lesznek, és olyan jogszabályokban gondolkodik, ami nem növeli a bürokráciát és hozzájárul a nemzeti értékek védelméhez.

Feladatok

A következő néhány hét feladatait is felsorolta:

10 ezer milliárd forint beruházás van folyamatban. Ezeket számba kell venni. Ez átlátható legyen - ez a cél. Párhuzamos struktúrák vannak szerinte. Erre javaslatot fog tenni. Minisztériumok, állami ügynökségek és állami társaságok vezetik ezeket a beruházásokat egyszerre. Számba kell venni, mire van szerződés, de még nem haladt, mire van szerződés és forrás is, és mi az, ami már elkezdődött, de valamilyen akadály van előtte. Adott esetben felül kell vizsgálni bizonyos beruházásokat - vetítette előre.

Egyeztetéseket kezd kamarákkal (építész, mérnöki), szakszervezetekkel, a VOSZ-szal, MKIK-val, és a gyáriparosok szövetségével is. A Fővárosi Önkormányzattal, a Megyei Jogú Városok Szövetségével, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével és az építőiparban foglalkoztatottak szakszervezeteivel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha megtörtént a helyzet felmérése, akkor javaslatot kell tenni a jövő évi beruházásokra és javaslatot szeretnék tenni a szeptemberi időszakra egy új állami beruházási kerettörvény létrehozására. Amit ezek után fogunk elkezdeni beruházások, újra kell gondolni, hogyan valósítjuk meg. Indokoltság, okság és fenntarthatóság - említette meg a szempontokat. Itt nemcsak a zöld szempontokra gondol a miniszterjelölt. Például mennyibe kerül fenntartani egy iskolát.

Tervezés és előkészítés megváltoztatása. Törvény tiltsa meg, hogy a tervezést elvigye a kivitelezés - jelezte határozottan. Szerinte most sok esetben a kivitelező végzi a tervezési munkákat, ami szerinte nem helyes. Kimunkált kiviteli tervekre van szükség minden munka megkezdése előtt.

Új struktúrára tesz javaslatot Lázár János a beruházások lebonyolítása tekintetében. Minisztériumi beruházási modellt hoz létre a jelölt, erre felhatalmazást kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől. Itt megjegyezte, hogy a mélyépítéseket jelenleg a NIF zrt-n keresztül vezényli le az állam (ide sorolható az útépítés és vasútépítés), a magas építéseket a beruházási ügynökség, BMSK valósítja meg, míg a vízes beruházásokat önálló és kiszervezett cégeken és cégbirodalmakon keresztül valósítja meg az állam. A cél itt, hogy a minisztérium alá rendeljük ezeket a beruházásokat. A képviselők ellenőrzési jogköre is helyreáll ezáltal szerinte.

Kérdések és válaszok

Az építésügy, építészet, örökségvédelem nagyobb fókuszt kap a minisztériumban - felelte képviselői kérdésekre Lázár János.

A mit építünk, az a kormány felelőssége. A hogyan építjük, már az én kompetenciám és a minisztérium feladata. Óriási lehetőséget látok a dolgok rendbetételére - folytatta.

Kiemelte: minden beruházás előtt a helyieket kell megkérdezni. Ha ők támogatják azt, akkor lehet szó a beruházás megvalósításáról. A lokális szempontok fontosak nekem - emelte ki.

Ez az ország már most túlépített

- húzta alá. Lázár János megemlítette, hogy ő alföldi emberként kifejezetten zavarja, ha növekszik a lebetonozott földek aránya és nő a beépítési arány. Felértékelődik az ökológiai egyensúly fenntartásának szerepe. Az urbanisztikai célokat végig kell gondolni.

Arról is beszélt kérdésre válaszolva, hogy a gazdasági helyzet fényében meg kell nézni, milyen beruházásokra van még tér. Ahol nincs még szerződéskötés és közbeszerzés lebonyolítása, csak a politikai döntés, azt meg kell vizsgálni - jelezte.

Liget Beruházás: a most meg nem kezdett beruházások közül egy új Nemzeti Galériára szükség van. Hogy a főváros ebben meggyőzhető-e, azt nem tudom - vélekedett Lázár János. Az eredeti kormányzati elképzelés nemcsak a Városligetről szólt, hanem a Nyugati Pályaudvar és Állatkert közötti területről is.

Nincs vita abban, ha erre a területre sok zöld felületet építünk. Most is vannak ilyen elképzelések - fejtette ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?