33 °C Budapest
Sights of Budapests XIII. and neighbouring districts from a hill above.

Lázár János: nem Budapest kap kevesebbet, hanem a vidék többet

2022. május 19. 15:15

Csütörtök délután zajlik Lázár János miniszterjelölt meghallgatása a Gazdasági Bizottság előtt. Beszédét azzal kezdte, hogy országépítési minisztérium létrehozására kérte fel Orbán Viktor és bemutatta a csapatát. Céljai között említette, hogy eltűnjön az infrastrukturális különbség, az épületképekben is Ausztria és Magyarország között. A miniszterjelölt az eddigi meghallgatásokkal ellentétben konkrét feladatokat hirdetett meg - írja a Portfolio.

Országépítési minisztérium létrehozására kért fel a miniszterelnök, ez az egyetlen új minisztérium a kormányban - kezdte beszédét a kormány új minisztere, aki bemutatta a csapatát.

A csapat

  • Csepreghy Nándor miniszterhelyettes és politikai államtitkár.
  • Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Komrányhivatal vezetője lesz a minisztérium közigazgatási államtitkára.
  • Nagy Bálint beruházásokért felel.
  • Lánszki Regő pedig az építésügyért felel.

A cél, hogy 2030-ra Magyarország Európa egyik legjobb országa legyen, megvalósuljon a felzárkózás - mondta el Lázár János. 2010 és 2022 között 23,5 ezer milliárd állami beruházás valósult meg Magyarországon. Ennek 80%-a infrastrukturális beruházás, és ennek fele közúti beruházás - részletezte, hozzátéve, hogy ezzel nem lehetünk elégedettek. Amit elértünk, az a közepes fejlettségi szint - vélekedett.

Látjuk már Ausztria hátát, de nem tudjuk beérni őket - fejtette ki. A következő 10 év fontos ebből a szempontból, megvan hozzá a politikai stabilitás. 2024-2026-tól újra felívelő szakaszba ér Európa, ez pedig új esélyeket ad az országnak. Ha gazdasági nehézségekkel szembesül az ország, akkor nehezebb lesz az építkezések terén is - mondta a jelölt, aki megnyugtatta a budapestieket és a főváros vezetését is.

Nekem a vidék az első

- jelezte Lázár János, aki új rendet ígért az állami beruházásokban. Ennek kapcsán ugyanis úgy fogalmazott, hogy a város híve, nem Budapest kap kevesebbet, hanem a vidék többet. Leszögezte ugyanakkor, hogy ő egy vidéki képviselő, ezért Magyarország aranytartalékát a vidékben látja. "Rendet és átláthatóságot hirdettem eddig is és a jövőben is. Ami rám lesz bízva, ott rendezett állapotok lesznek" - fogalmazott. 

A célok

A cél, hogy Magyarország válságálló állapotban kerüljön ki a háború után. A minisztérium célja, hogy hatékonyabbá tegye a beruházások előtti útvonalat - emelte ki. A célok között említette, hogy az ország képe ne legyen rosszabb, mint Ausztriáé.

Amikor ugyanis valaki Németországból Ausztriába utazik, nem érzékel különbséget az infrastruktúrában, például az utak minőségében, az infrastrukturális szolgáltatásokban, a fű magasságában, a kátyúk számába - sorolta. Ez viszont nincs így ha valaki Magyarországra jön Ausztria felől. Az én dolgom ennek a különbségnek az eltüntetése a következő 10 évben.

A magyar építészet, építőipar a legnagyobb lehetőséget kapja az elmúlt 100 évhez képest. A következő évtized minden magyar építő és beruházó számára a legjobb étvized kell legyen - jelezte előre. Lázár János elmondása szerint mérnöki nyugalommal tervezi felállítani az új minisztériumot.

A célja továbbá, hogy mindent magyar építészek tervezzenek, mindent magyar vállalatok építsenek.

Engem ugyanis Orbán Viktor egy magyar világ építésére kért fel és nem másra - hangoztatta. A városvédelem, városkép kiemelt szempontok lesznek, és olyan jogszabályokban gondolkodik, ami nem növeli a bürokráciát és hozzájárul a nemzeti értékek védelméhez.

Feladatok

A következő néhány hét feladatait is felsorolta:

10 ezer milliárd forint beruházás van folyamatban. Ezeket számba kell venni. Ez átlátható legyen - ez a cél. Párhuzamos struktúrák vannak szerinte. Erre javaslatot fog tenni. Minisztériumok, állami ügynökségek és állami társaságok vezetik ezeket a beruházásokat egyszerre. Számba kell venni, mire van szerződés, de még nem haladt, mire van szerződés és forrás is, és mi az, ami már elkezdődött, de valamilyen akadály van előtte. Adott esetben felül kell vizsgálni bizonyos beruházásokat - vetítette előre.

Egyeztetéseket kezd kamarákkal (építész, mérnöki), szakszervezetekkel, a VOSZ-szal, MKIK-val, és a gyáriparosok szövetségével is. A Fővárosi Önkormányzattal, a Megyei Jogú Városok Szövetségével, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével és az építőiparban foglalkoztatottak szakszervezeteivel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha megtörtént a helyzet felmérése, akkor javaslatot kell tenni a jövő évi beruházásokra és javaslatot szeretnék tenni a szeptemberi időszakra egy új állami beruházási kerettörvény létrehozására. Amit ezek után fogunk elkezdeni beruházások, újra kell gondolni, hogyan valósítjuk meg. Indokoltság, okság és fenntarthatóság - említette meg a szempontokat. Itt nemcsak a zöld szempontokra gondol a miniszterjelölt. Például mennyibe kerül fenntartani egy iskolát.

Tervezés és előkészítés megváltoztatása. Törvény tiltsa meg, hogy a tervezést elvigye a kivitelezés - jelezte határozottan. Szerinte most sok esetben a kivitelező végzi a tervezési munkákat, ami szerinte nem helyes. Kimunkált kiviteli tervekre van szükség minden munka megkezdése előtt.

Új struktúrára tesz javaslatot Lázár János a beruházások lebonyolítása tekintetében. Minisztériumi beruházási modellt hoz létre a jelölt, erre felhatalmazást kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől. Itt megjegyezte, hogy a mélyépítéseket jelenleg a NIF zrt-n keresztül vezényli le az állam (ide sorolható az útépítés és vasútépítés), a magas építéseket a beruházási ügynökség, BMSK valósítja meg, míg a vízes beruházásokat önálló és kiszervezett cégeken és cégbirodalmakon keresztül valósítja meg az állam. A cél itt, hogy a minisztérium alá rendeljük ezeket a beruházásokat. A képviselők ellenőrzési jogköre is helyreáll ezáltal szerinte.

Kérdések és válaszok

Az építésügy, építészet, örökségvédelem nagyobb fókuszt kap a minisztériumban - felelte képviselői kérdésekre Lázár János.

A mit építünk, az a kormány felelőssége. A hogyan építjük, már az én kompetenciám és a minisztérium feladata. Óriási lehetőséget látok a dolgok rendbetételére - folytatta.

Kiemelte: minden beruházás előtt a helyieket kell megkérdezni. Ha ők támogatják azt, akkor lehet szó a beruházás megvalósításáról. A lokális szempontok fontosak nekem - emelte ki.

Ez az ország már most túlépített

- húzta alá. Lázár János megemlítette, hogy ő alföldi emberként kifejezetten zavarja, ha növekszik a lebetonozott földek aránya és nő a beépítési arány. Felértékelődik az ökológiai egyensúly fenntartásának szerepe. Az urbanisztikai célokat végig kell gondolni.

Arról is beszélt kérdésre válaszolva, hogy a gazdasági helyzet fényében meg kell nézni, milyen beruházásokra van még tér. Ahol nincs még szerződéskötés és közbeszerzés lebonyolítása, csak a politikai döntés, azt meg kell vizsgálni - jelezte.

Liget Beruházás: a most meg nem kezdett beruházások közül egy új Nemzeti Galériára szükség van. Hogy a főváros ebben meggyőzhető-e, azt nem tudom - vélekedett Lázár János. Az eredeti kormányzati elképzelés nemcsak a Városligetről szólt, hanem a Nyugati Pályaudvar és Állatkert közötti területről is.

Nincs vita abban, ha erre a területre sok zöld felületet építünk. Most is vannak ilyen elképzelések - fejtette ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. július 19. 10:32
Sajnos ez nem azt jelenti, hogy az infláiciókövető állampapír kamata növekedne, hanem a 2029/N BMÁP...
MEDIA1  |  2024. július 19. 09:40
Regős Éva pályáját a Magyar Televíziónál kezdte, majd az RTL rendezője volt a csatorna indulásakor,...
Holdblog  |  2024. július 19. 08:39
A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe...
KonyhaKontrolling  |  2024. július 19. 07:45
Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg job...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem