18 °C Budapest
Cash five thousand Russian rubles in bills, on a white background or table. A bundle of banknotes, a Russian passport. The concept of travel and vacation abroad. Purchase of a ticket for an airplane flight.

Óriási csapást kaptak az oroszok: ez rengeteg embernek fájhat a mai napon, nem készültek erre

2022. február 28. 10:00

Hatalmasat zuhant ma hajnalban a rubel a legújabb szankciók hatására. Az orosz jegybank külföldön tárolt devizatartalékait is zárolták, így nem tud beavatkozni a rubel védelmében.

Hosszú sorok kígyóznak az ATM-ek előtt Oroszország szerte, hogy az emberek a SWIFT-ből való kizárás előtt kézpénzhez jussanak, írta meg a CNBC. A rubel hatalmasat zuhant az orosz-ukrán háború kezdete óta, közel 30 százalékot vesztett a dollárral szemben, de az ázsiai kereskedés során is volt, hogy 119-et is kellett belőle adni egy amerikai dollárért.

Ráadásul az orosz jegybank lehetőségei arra, hogy beavatkozzon a rubel védelmében igencsak korlátozottak, miután az európai pénzintézeteknél tárolt tartalékait befagyasztották a szankciók okán. Ezek a korlátozások várhatóan a mai nap érik el teljes erejükkel a lakosságot, írja a Világgazdaság. Az ország központi bankja megtiltotta a külföldiek számára az orosz eszközök értékesítését, hogy ezzel limitálja a piacok várható zuhanását, illetve felszabadított 733 milliárd rubelt azzal a céllal, hogy a helyi bankrendszer likvidálását biztosítsa.

Az ukrajnai háború további eszkalálódása természetesen az olajárakat se kímélte: az északi-tengeri Brent hordónkénti ára továbbra se mozdult 100 dollár alá. De nem csak az olajra és a tőzsdére volt hatása Putyin döntésének, hiszen számos nyugati márka is bejelentette, hogy leállítja a szállításait Oroszországba. Ilyen a Mercedes, a Jaguar, a General Motors vagy az iPhone.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 23. 06:56
Már elérhető az ESZJA felületén a magánszemélyek 2022-es évi adóbevallási tervezete. Mindazoknak, ak...
Holdblog  |  2023. március 23. 05:00
Közel huszonöt éve írta Jeff Bezos az első levelét az Amazon részvényeseinek. A vállalat éppen akkor...
MEDIA1  |  2023. március 22. 22:57
A stúdióvendég rosszullétét követően azonnal megszakították a televízió adását.
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?