-1 °C Budapest
Durván emelkedik az áram ára: közben kilőtt a kereslet Európában

Durván emelkedik az áram ára: közben kilőtt a kereslet Európában

2022. január 7. 13:33

Novemberben újra emelkedtek és rekordmagas értéket értek el az európai és a hazai másnapi villamosenergia-piaci árak. Ennek oka alapvetően a magas tényezőárak, illetve az alacsony német szélerőművi termelés volt. Az egekbe szökő árak ellenére továbbra is a kereslet növekedése jellemezte az európai villamosenergia-piacokat – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi piacmonitoring jelentésében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Novemberben az alacsony megújuló termelés növelte a fosszilis erőművek termelése iránti igényt. A német szélerőművi termelés 8 százalékkal maradt el az előző novemberi szinttől, és 18 százalékkal volt alacsonyabb az októberi értéknél. A 100 euró/t-t közelítő gázárak és az átmeneti megtorpanás után újra növekedési pályára állt CO2 árak miatt ismét rekordmagas árak alakultak ki az európai és a hazai másnapi villamos energia piacon. Az emelkedő gázárakat követve a jövő évi termékárak is jelentősen emelkedtek, a magyar éves termék ára 153 €/MWh szinten zárta a hónapot.

A 28 európai ország adatai alapján a 2021-es novemberi aggregált nettó fogyasztás az előző év azonos időszakához képest 4,1 százalékkal emelkedett. Magyarország nettó fogyasztása 0,6 százalékkal volt magasabb a 2020 novemberinél.

Bár a hazai piaci kereslet csak mérsékelten emelkedett, a paksi II. reaktor karbantartása és az alacsony naperőművi termelés miatt nőtt az az importigény. A hazai ellátás 32,6 százalékát fedezte a nettó import, amely Szlovákia, Ukrajna, Románia és Szerbia felől érkezett. Az alacsony vízerőművi termelés miatt Ausztria és Horvátország importált Magyarországról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?