13 °C Budapest
Louisville, CO, USA, June 25th, 2019: This Image depicts the construction of a new residence in Louisville, Colorado. After the Foundation is poured, the framing starts. The walls are made from 2x6 lumber to accommodate a thick layer of insulation and sheathed with OSB - Oriented strand board. Larger, engineered lumber is used for the headers over doors and windows. If the opening is large enough, a steel I-beam bay be required. Once the headers, beams walls and floors are installed the roof is constructed from pre-made roof trusses.

Szinte sokkoló az áremelkedés ebben a szektorban: meddig bírjuk még?

2021. október 2. 11:58

Az elmúlt hónapok építőanyag hiánya a növekvő inflációval párhuzamosan az egész világ építőiparának kínálati oldalát sokkolja. És úgy tűnik, hogy ez 2022-ig meg is marad. Az ellátási lánc megszakadását számos tényező okozta. Ezek között volt a fűrész- és acélgyárak korlátozott kapacitása a környezeti tényezők miatt.

Az építőanyagok iránti nagy kereslet a járvány után meglehetősen biztató volt és az építőipar sok országban bizonyította ellenállását az első leállások után. Az építőipari termelés az EU-ban 14%-kal nőtt 2021. 2. negyedévében, az előző év azonos időszakához képest. Az EUROCONSTRUCT országok közül három ország kifejezetten kivételes növekedést mutatott a járvány kezdete óta: Ausztriában 21%-kal nőtt az építőipari termelés a 2021. 1. félévében az előző év azonos időszakához képest, míg Franciaországban 38%-kal és az Egyesült Királyságban 53%-kal. Ez utóbbi teljesítménye teljes összhangban van Boris Johnson „Build Back Better” mantrájával.

Építőanyag-hiány: okok és következmények

Annak ellenére azonban, hogy némileg fellendült az építőipari termelés, éppen a járvány miatt előtérbe került az építőanyag-hiány. A világ nagy gyártói és exportőrei gyártási-forgalmazási gondjai rekord áremelkedést hoztak. A Drewry World Container Indexe szerint

egy 40 lábas konténer költsége a fő útvonalakon 10,000 dollárra emelkedett, míg a járvány előtt 1,500 dollár körül volt.

Ez a majdnem hétszeres szállítási költségnövekedés példátlan, a Szuezi-csatorna blokkolása és nemrég a kínai kikötői leállások jelentős fennakadásokat okoznak az áruszállításban. Ezek az áremelkedések nemcsak az input árakban nyilvánultak meg, hanem kevésbé nyilvánvalóan, de az output árakban is: a beszállítók továbbhárították az input költségeket az ellátási láncra. 2021. 1. negyedévében az input építőanyag árak 2.7%-kal nőttek (negyedéves alapon), az output árak pedig 1,3%-kal. A hiány különösen aggasztó volt Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Olaszországban. Emiatt kimerültek a készletek, megnőttek az átfutási idők és a szerződéses viták.

A legdurvább áremelkedést mutató építőanyagok

Az Egyesült Királyságban működő Üzleti, Energiaügyi és Ipari Stratégiai Minisztérium (BEIS) nyomon követi az építőanyagárakat, és az idén júliusi adataik szerint a legnagyobb áremelkedést mutató anyagok a 12 hónappal ezelőtti adatokhoz képest a betonacél (+59%), az előre gyártott acél (+65%) és az importált rétegelt lemez (+82%). Ezek az elkeserítő adatok alátámasztják az árváltozás gyors ütemét, melyet az elmúlt hónapokban meg kellett szoknunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezen anyagok iránti kereslet számos okból megugrott. Az Egyesült Királyságban például a mélyépítés volt az építőipar motorja, és ezek a nagyprojektek anyagigényesebbek is (pl: HS2 és a Crossrail munkálatainak felgyorsítása). Illetve a járvány megváltoztatta a fogyasztói preferenciákat. A távmunka és a karantén miatt az embereknek nagyobb térre lett szükségük. Mivel a költési lehetőségek beszűkültek, a háztartások megtakarításai nőttek, és ezzel együtt megnőtt a lakásfelújítás iránti igény is. Így nem meglepő, hogy tavaly a magánszektor lakásfelújításai jelentős növekedést mutattak.

Kamionsofőr-hiány

Az Egyesült Királyságon belüli logisztikát még a Brexit is szorongatja. Ez súlyosbíthatja az építőanyag-hiányt a következő hónapokban. Nemcsak az importvámok növelték a költségeket, a kamionsofőr hiány miatt a szállításban egyre nagyobb késések vannak. A brit Közúti Fuvarozók Szövetsége felmérése szerint a hiány két fő oka a nyugdíjba vonuló sofőrök (a fuvarozók átlagos életkora 55 év), valamint az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése. A becslések szerint a sofőrhiány kb. 100,000 fő. De ez nemcsak a Brit-szigeteken gond, a Transport Intelligence kutatócsoport szerint a kamionsofőr-hiány Európa-szerte akár a 400,000-t is elérheti.

Mi várható?

A „normalizálódásra” vagy a járványt megelőző árakhoz való visszatérésre nem számíthatunk a közeljövőben, de még középtávon sem. Bár az árnyomás elkerülhetetlenül enyhülni fog ahogy a világgazdaság visszatér a régi kerékvágásba, és a gyártási korlátok enyhülnek majd, az építőanyag-válság hatása a jövő évre is ki fog tolódni. Ez kockázatot jelent az építőipar fellendülésére és sok projektet késleltetni fog az EUROCONSTRUCT országokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 29. 18:14
Az MNB frissítette az elkövetkez évekre várt inflációs várakozásait. Az áremelkedés komoly hatással...
MEDIA1  |  2022. szeptember 29. 16:26
Új szintre lép a bizottság vizsgálata.
Kiszámoló  |  2022. szeptember 29. 12:11
Negatív rekord negatív rekord hátán, a 13%-ra emelt magyar alapkamat után ma a 420 forintot is átvit...
Holdblog  |  2022. szeptember 29. 05:00
Az orosz-ukrán konfliktus hetedik hónapjában már nem az a kérdés, hogy Európa recesszióba süllyed-e,...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?