9 °C Budapest
Drone flying over field at sunset

Új magyar ipari forradalom köszönthet ránk: egy csapásra változhat meg a fuvarozás, mezőgazdaság

2021. szeptember 28. 18:58

A hazai dróniparági kezdeményezések és fejlesztések, a pilóta nélküli légi járművek forgalommenedzsmentje, a drónszabályozás jelenlegi helyzete voltak az immár harmadik alkalommal megrendezett Drónkonferencia és Expó fő témái. A HungaroControl, a Digitális Jólét Program és a Magyarországi Drón Koalíció közös rendezvényén több százan vettek részt a Puskás Arénában.

A drónfelhasználás jelentős terjedésével fémjelzett új ipari forradalom a magyarországi gazdasági folyamatokat és az innovációt is felpezsdítette. Ezt igazolja, hogy az elmúlt időszakban számos olyan együttműködés jött létre, amely az állami, iparági és tudományos szereplők számára kíván közös platformot biztosítani a pilóta nélküli légi járművekkel kapcsolatos szervezési, fejlesztési és gyártási teendők hatékony ellátására. A szakmai kooperáció elmélyítése mellett fontos azonban megvitatni az év elejétől hatályos jogi szabályozás tapasztalatait is, ezzel ösztönözve a további fejlődést. E célt szolgálta a HungaroControl, a Digitális Jólét Program és a Magyarországi Drón Koalíció által megszervezett III. Drónkonferencia és Expo a Puskás Arénában, ahol az előadásokon túl hazai cégek bemutatták innovatív termékeiket, szolgáltatásaikat.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyitóbeszédében kiemelte, hogy Magyarország legalább regionális, de akár európai szinten is élenjáró szerepre tör a dróntechnológiai meghonosításában, hasznosításában. Hozzátette:

erős drónökoszisztémára van szükségünk, mert enélkül nem leszünk képesek kihasználni a pilóta nélküli légi járművekhez társuló magas innovációs tartalmat, rendkívüli társadalmi és gazdasági hozzáadott értéküket. Ezért is hoztuk létre a Magyarországi Drón Koalíciót, amely mintegy 100 tagszervezetének összehangolt munkájával, a drónstratégia elkészítésével hatékonyan serkentheti a hazai dróninnovációt.

A drónok védelmi célú használata mellett egyre inkább megjelennek az olyan jelentős gazdasági potenciált magukban hordozó felhasználási területek is, mint az infrastruktúra-fejlesztés, a mezőgazdaság vagy a szállítmányozás - mondta el Palkovics László. Videóüzenetében kifejtette: a gyors technológiai fejlődés lehetővé teszi, hogy egy-egy jól megválasztott területen Magyarország az élvonalba kerüljön. Ezek között említette az autonóm járművekkel és az 5G mobiltechnológiával kapcsolatos fejlesztéseket, valamint a mesterséges intelligencia mellett a dróniparágat is.

Az innovációs és technológiai miniszter jelezte: talán nincs még egy olyan iparág, ami ilyen intenzív módon fejlődne. A közeljövőben várható gazdasági jelentőségéről szólva elmondta, hogy az Európai Bizottság becslései szerint 20 év múlva több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak a drónokkal összefüggő területek, amelyek gazdasági hatásai elérik vagy meghaladják majd a 10 milliárd eurót. Egy kutatás alapján ismertette azt is, hogy a magyarországi piac értéke 2025-re meghaladhatja a 70 milliárd forintot.

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: „a magyar légiforgalmi szolgálat stratégiai küldetése, hogy a jövőben rugalmas, felhasználóorientált, de ezzel együtt a repülésbiztonságot és a személyi jogok védelmét is garantáló szolgáltatásokat alakítson ki az ország komplex légi forgalmának menedzsmentjéhez. Ugyanakkor az állami és piaci szereplők közös feladata, hogy növeljék a drónokba, ezáltal a jövőbe vetett bizalmat – mindez a kiemelkedő magyar szaktudásnak köszönhetően könnyen megvalósítható”.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője kiemelte, hogy a dróntechnológia diszruptív, ha úgy tetszik a piacokat és az életünket átalakító digitális technológia, mellyel felismertük, hogy a kormányzatnak foglalkoznia kell.

A Magyarországi Drón Koalíció célja így egy virágzó drónipar megteremtése, a magyarországi fejlesztések támogatása és állandó szakmai és együttműködési fórum biztosítása a drónokat fejlesztők, a felhasználói oldalt képviselő piaci és állami szereplők között. Legfontosabb feladata pedig a Magyarországi Drón Stratégia elkészítése

– tette hozzá Gál András Levente.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 11:46
Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet, hogy a 2024. évi önkormányzati, illetve az európai parl...
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem