26 °C Budapest
Kiderültek a számok: több mint 2 millió nyugdíjasnak járhat prémium

Kiderültek a számok: több mint 2 millió nyugdíjasnak járhat prémium

2019. július 16. 15:15

Ismét várható 2020-ban nyugdíjprémium az új költségvetési törvény szerint annak ellenére, hogy az MNB júniusi előrejelzése alapján még úgy tűnt, erre nem lesz lehetőség. Farkas András nyugdíjszakértő azt is elárulta: ki, mikor és mekkora összegre számíthat. 

Az MNB előrejelzése szerint a következő években a korábban vártnál kisebb mértékű növekedés, ugyanakkor erőteljesebb drágulás jöhet és 2020-ra csak 3,4 százalékos bővüléssel kalkulált a tavalyi 4,9 és az idei 4,3 százalékos GDP-növekedéshez képest. Ez alapján a számítás után a nyugdíjasoknak nem járt volna prémium - írja a Napi.hu.

A kormány viszont a a július 12-én elfogadott, 2020-ra szóló költségvetési törvény szerint 4 százalékos GDP-bővüléssel számol, így jövőre is várható nyugdíjprémium.

A nyugdíjprémium akkor jár a korhatárát elérő öregségi nyugdíjasnak, vagy a hozzátartozói nyugellátásban részesülőnek,

  • ha a bruttó hazai termék (a GDP) tárgyévi növekedése meghaladja a 3,5 százalékot és a tágyévi költségvetés egyenlegcélja várhatóan teljesül, valamint
  • a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a tb-nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal egy tekintet alá eső ellátásban részesül, és az öregségi nyugdíjkorhatárát a tárgyévet megelőzően betöltötte.

Ebből is kitűnik, hogy korlátozott a jogosultak köre, amelytől a nyugdíjtörvény felhatalmazása alapján a kormány a jogosultak javra eltérhet, ahogy ezt 2017-ben és 2018-ban meg is tették, így ez év októberében is lehet engedményre számítani. Tavaly és tavalyelőtt is, nem csak a fentiek alapján prémiumra jogosultak, hanem azok is megkapták az összeget, akik már a korhatáruk betöltése előtt már nyugdíjba vonultak vagy hasonló ellátásban részesültek. 

Így a korábbi években is közel 2,8 millió ember részesült nyugdíjprémiumban.

Az öregségi nyugdíjasokon túl - a Nők40-et igénybe vevők is - például az özvegyi nyugdíjban, és rokkantsági járadékban részesülők is hozzájutottak az összeghez. Az érintettek, akik elvileg nem jogosultak, vagyis nagyjából 700 ezer ember, feltehetően joggal reménykednek, hogy a kormány idén sem tesz kivételt velük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mekkora lesz a nyugdíjprémium?

2019-ben a bruttó hazai termék (a GDP) várható növekedése minden valószínűség szerint megint meghaladja a 3,5 százalékot, a növekedés mértéke éves szinten a jelenlegi előrejelzések szerint legalább 4,3 - 4,5 százalék lehet. Ha októberben, a vonatkozó kormányrendelet kibocsátásának idején is érvényes lesz ez az előrejelzés, akkor a nyugdíjprémium (egyösszegű juttatás) számításához vagy a 4,3 - 3,5 = 0,8 vagy pedig a 4,5-3,5 = 1,0 lehet majd az alkalmazandó szorzószám - írja a lap.

A szorzószámmal a novemberi ellátás 25 százalékát, de legfeljebb húszezer forintot megszorozva megkapjuk a nyugdíjprémium összegét.

A törvényi képlet szerint az éves GDP növekedés ténylegesen várható százalékos mértékéből ki kell vonni 3,5-öt, és az eredményt, amely nem lehet nagyobb 4-nél megszorozni a novemberi ellátás egynegyedével, de legfeljebb 20 ezer forinttal. Így idén - az előrejelzések szerint a prémium összege vagy 0,8-szor 20 ezer, vagy 16 ezer forint, vagy 1,0-szor 20 ezer, vagyis 20 ezer forint lehet, amennyiben a GDP növekedés mértéke októberig nem módosul.

A 16-20 ezer forintos összeg annak jár, akinek a novemberi ellátása legalább 80 ezer forint, viszont akinek ennél kevesebb, arányosan kevesebb prémiumra számíthat.

Jövőre a bruttó hazai termék (a GDP) várható növekedése a 2020-ra szóló költségvetési törvény szerint 4 százalék lesz. Ha 2020 októberében, a vonatkozó kormányrendelet kibocsátásának idején is érvényes lesz ez az előrejelzés, akkor a nyugdíjprémium (egyösszegű juttatás) számításához 4,0 - 3,5 = 0,5 lehet majd az alkalmazandó szorzószám. Eszerint a 2020-as nyugdíjprémium maximális összege 0,5-ször 20 ezer, vagyis 10 ezer forint lehet, ha a GDP növekedés mértéke 2020 októberéig nem módosul.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?