Visszaélésre derült fény minden negyedik bankban

Pénzcentrum2012. december 26. 11:00

A vizsgált bankok negyede és a biztosítótársaságok 40 százaléka számolt be a Deloitte pénzintézeti szektorra vonatkozó globális információbiztonsági felmérése során arról, hogy informatikai visszaéléseket tapasztalt az elmúlt egy évben.

A Deloitte által immár nyolcadik alkalommal elkészített felmérésben a tanácsadó cég közleménye szerint 39 országból, több mint 250-en vettek részt a világ legnagyobb pénzintézeteinek képviselői közül, köztük magyarországi pénzintézetek vezetői is.

A legfontosabb fenyegetéseket az informatikai rendszereket érintő csalások, a saját dolgozók hibái és mulasztásai, valamint a belső, üzleti adatokkal kapcsolatos visszaélések jelentették a válaszadók szerint az elmúlt évben - ismerteti a közleményben Antal Lajos, a Deloitte informatikai biztonság és adatvédelem üzletágának vezetője.

A bankok az egyre fokozódó szabályozói nyomás hatására folyamatosan fejlesztik biztonsági rendszereiket. A válaszadók közel 80 százaléka ítéli meg úgy, hogy biztonsági rendszereik legalább 3-as szinten (pontosan meghatározott és dokumentált standard folyamatok, a rendszert folyamatosan továbbfejlesztik) vagy annál magasabb szinten vannak.

A biztonsági rendszerek fejlődése ellenére a vizsgált bankok mintegy negyede számolt be arról, hogy informatikai visszaéléseket tapasztalt az elmúlt egy évben. A megkérdezett bankok szerint az átvilágítások során feltárt három leggyakoribb hiányosság a hozzáférési jogosultságok felesleges osztogatása, a munkakörök nem megfelelő szétválasztása, valamint a nem megfelelően dokumentált biztonsági előírások és standardok a vállalatnál.

Annak ellenére, hogy a vizsgált bankok több mint 70 százaléka informatikai költségvetésének legalább 1-3 százalékát az információbiztonsági rendszerre költi, a válaszadók szerint a megfelelő költségvetés hiánya az első számú akadálya a hatékony rendszerek kiépítésének.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár a biztosítótársaságok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az adatokkal való visszaélések megelőzésére, a vizsgált 46 biztosítócég mintegy 40 százaléka az elmúlt egy évben legalább egy alkalommal visszaélést tapasztalt.

A hatékony információbiztonsági rendszer kiépítésének az első számú akadálya a biztosítószektorban is a megfelelő források hiánya a megkérdezett biztosítók nagy része szerint. A vizsgált biztosítócégek 57 százaléka véli úgy, hogy rendelkezik a szükséges erőforrásokkal (műszaki és egyéb kapacitásokkal) ahhoz, hogy megfelelően tudja kezelni az ügyfelek bizalmas adatait.

A másik legfontosabb hátráltató tényező az átláthatóság és a vállalaton belüli befolyás, a felsővezetői támogatottság hiánya. A válaszadók közel 70 százaléka állította az ügyféladatokkal kapcsolatos visszaélésekkel kapcsolatban, hogy a cég információbiztonsági rendszere legalább a már említett 3-as, vagy afeletti szinten van.

Címkék: