Ne posztold ki hova utazol, mert feltörik a lakásod

Pénzcentrum2011. április 4. 16:58

A facebook veszélyeire hívják fel a figyelmet szakértők. Véleményük szerint a közösségi portálok felhasználói felelőtlenül sok információt osztanak meg, így tálcán kínálják a lehetőséget a betörésekhez.

Az országban havonta átlagosan 3 ezer betörést regisztrálnak, a legtöbbet évek óta az Észak-alföldi településeken. Bár az elkövetések gyakorisága és az internetes közösségi portálok használata között nem lehet egyértelműen párhuzamot vonni, biztosítási szakemberek mégis veszélyesnek tartják azt a nyilvános információdömpinget, amelyet az internetes oldalakra feltöltenek az emberek - nyilatkozta Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs vezetője.

Különösen veszélyes az utazásokkal, szabadidős programokkal kapcsolatos pontos időpontot és időtartamot, valamint a lakásban készült fotókat közzétenni, mert ezek konkrét ötletet adhatnak a bűnözőknek.

Németh szerint a facebook és más közösségi oldalak tagjai olyan információkat osztanak meg egymással - s gyakorlatilag bárkivel, akit érdekel -, amelyekkel konkrét ötleteket adhatnak a bűnözőknek, például a betörőknek. Sokan ugyanis az internetes portálokon is közzéteszik, hogy utazni, nyaralni, vagy hosszú hétvégére készülnek. Vagyis, huzamosabb ideig üres lesz a lakás, s gyakran még a pontos dátumot is nyilvánosságra hozzák. De egy ártalmatlannak tűnő színházi előadás, vagy buli is jó alkalom a betörőknek, különösen akkor, ha a kiszemelt áldozat mindenkivel megosztotta a programja részleteit.

Legalább ennyire veszélyes az olyan fotók közzététele is, amelyek felismerhető lakásrészleteket tartalmaznak. A felvételeken látható értékek ugyanis felkeltik a bűnözők érdeklődését, s a személyes adatok alapján egy gyakorlott bűnözőnek szinte gyerekjáték beazonosítani a helyszínt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kommunikációs vezető szerint éppen ezért a közösségi portálok túl közlékeny tagjainak különösen fontos egy, az egyéni internetes szokásaikhoz igazított lakásbiztosítást kötniük, különösen, ha utazni készülnek.

 

Címkék: