Ennyibe kerül az orvosi ellátás külföldön ha van EU-kártyánk

Világgazdaság2011. január 10. 09:32

Az európai uniós szabályoknak köszönhetően a külföldre utazó magyaroknak lehetősége van a kötelező hazai egészségbiztosításuk terhére igénybe venni a külföldön elvégzett esetleges sürgős beavatkozásokat. Az ellátás az európai egészségbiztosítási kártyával vagy az azt helyettesítő nyomtatvánnyal vehető igénybe - olvasható a Világgazdaság mai számában.

A kártyát illetve az azt helyettesítő nyomtatványt az illetékes egészségpénztáraknál lehet személyesen vagy postai úton igényelni. Ezekkel a nyomtatványokkal az Európai Gazdasági Térség államaiban ugyanaz a szolgáltatás jár a magyar betegnek, mint az adott ország biztosított állampolgárainak.

A kártya vagy a nyomtatvány kiváltásával a biztosítás összege egyébként az adott ország társadalombiztosítása által nyújtott támogatásnak megfelelő lehet, a fennmaradó részt a betegnek kell megtérítenie.

Azonban fontos tudni a magyar turistáknak, hogy az adott ország biztosítottjainak önrészt kell fizetniük az ellátás igénybevételekor és így ennek összegét honfitársainknak is maguknak kell viselniük. E mellett például Franciaországban és Svájcban, a kórházi tartózkodást nem igénylő kezelések költségét teljes összegben a helyszínen kell kifizetni, amit csak a hazatérés után egyenlít ki az OEP.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Azt is érdemes megjegyezni, hogy csak a közbiztosítókkal szerződésben lévő orvosnál vehető igénybe a sürgős beavatkozás az EU-kártyával vagy az azt helyettesítő nyomtatvánnyal.

 

Címkék: