16 millióra fizették a biztosítást: 280 ezret kaphat a nincstelen család

Pénzcentrum2011. január 6. 16:02

Már több mint fél éve egy önkormányzat által biztosított épületben húzza meg magát a csanyteleki Fodor József és családja, miután nyáron a belvíz miatt lakhatatlanná vált a házuk - írja a Délvilág Napilap. A család hiába fizeti a mai napig 16 millió forintos biztosítási összeg után a lakásbiztosítást, a Magyar Posta Biztosító Zrt. nevetséges összeget ajánlott a családnak.

A feleség a könnyeivel küszködött, amikor a férjével a napokban visszatértek megnézni a hét hónapja hátrahagyott, a belvíz miatt életveszélyesen megrepedt nyolcvanéves vályogházat. A házaspárt a velük élő nagymamával, felnőtt gyermekével és az asszony Down-kóros öccsével együtt a település polgármestere helyezte el a hivatal mellett álló, állami tulajdonban lévő épületben. A vályogházból csak néhány bútort, ruhákat, pár családi fotót és egy házi áldást tudtak kimenekíteni, most arra várnak, hogy a biztosító kifizesse a családot ért kárt.

Fodorék a mai napig fizetik a havi 5100 forintos biztosítási díjat, a legutóbb kézhez kapott kötvény szerint az ingatlan 16 millióra, az ingóság pedig 4 millió forintra van biztosítva. A Magyar Posta Biztosító eddig 1 millió 80 ezer forint kárt állapított meg, amiből 800 ezer forint a korábbi felújítást meghitelező takarékszövetkezetet illetne, a maradék jutna a családnak. Fodorék már a miniszterelnöknek is írtak, valamint felvették a kapcsolatot egy jogvédő szervezettel, de az általuk ajánlott ügyvéd munkadíját a havi 104 ezer forintos jövedelmükből nem tudták előteremteni.

 


A család jelenleg 101 ezer forinttal tartozik a helyi önkormányzatnak a közüzemi díjakra, legutóbb csak a fűtés 33 ezer forint volt. A beteg testvért napközben egy közeli otthonba viszik, a fiuk pedig a menyasszonyához költözött. Jelenleg már csak a szobában használnak egy kályhát, hogy ne emelkedjen a tartozásuk. A családfő szerint ők 4-5 millió forinttal is beérnék, mert abból legalább már tudnának venni egy másik kis házat a településen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A hazánkat ért sorozatos természeti csapások következtében már kormányzati körökben is felmerült a kötelező lakásbiztosítás bevezetésének ötlete, gondot jelent azonban, hogy a biztosítótársaságok a belvízkárokat szinte kivétel nélkül kizárják a kockázatok közül.

 

Címkék: