Bankadónyit spórolhatnánk, ha kötelező lenne átkötni a szerződést

Pénzcentrum2010. november 12. 08:47

Több mint 26 milliárd forinttal fizethetnek kevesebbet jövőre a hazai autósok kötelező biztosításukra, ha a várakozásoknak megfelelően idén túllépi a 2 milliót a váltók száma. A Netrisk.hu elemzése alapján ennél persze jóval több, legalább 3 millió járműtulajdonos járna jól az átszerződéssel - az elérhető megtakarítás így országosan meghaladja a biztosítókat terhelő bankadó mintegy 39 milliárd forintos összértékét is. Az áresésre jellemző, hogy a flottáknak kínált, elméletileg kedvezményes díjaknál is olcsóbb lehet most az egyénileg megkötött kötelező.

A biztosítási portálon november elseje óta több mint 3,3 millió díjszámítást végeztek. Ebből 3,1 millió esetben találtak az ügyfelek a jelenleginél kedvezőbb kötelező biztosítási ajánlatot. Az átlagosan is 13 ezer forint feletti megtakarítás alapján az idei kampányban várható, akár több mint 2 millió váltó rekordösszeggel, összesen több mint 26 milliárd forinttal csökkentheti kötelező biztosítása költségeit. Az elérhető maximális megtakarítás ennél is jóval nagyobb, hiszen ha mindaz a több mint 3 millió autós, aki ezzel jól jár, átkötné kgfb szerződését, a spórolás országosan meghaladná a biztosítókat terhelő bankadó 39 milliárd forintos összértékét is.

Az autósokért folyó árversenyt jellemzi, hogy idén sok esetben még cégek is jobban járnak, ha egyéni ügyfélként kötnek új kötelező biztosítást. A flották kgfb díjának kiszámítása jóval bonyolultabb, mint az interneten elvégezhető egyéni tarifálások, ugyanúgy elkerülhetetlenek a pótdíjak, és ma már a meghirdetést követően - a korábbi gyakorlattól eltérően - semmilyen további, egyedi kedvezmény nem érvényesíthető. Nehezebbé teszi az ajánlatok összehasonlítását, hogy a biztosítók eltérően állapították meg a személygépkocsik esetébe a díjszámítás alapját jelentő motorteljesítmény (KW) sávokat. Ráadásul - az egyéni díjszámításokkal szemben - a magas Bonus fokozat nem, vagy csak kisebb mértékben érvényesíthető.

Így fordulhat elő, hogy egy flottás szerződés esetében egy 51 kW-os személygépkocsi kötelező biztosításának éves díja 66 144 forint, míg pár perces tarifálást követően a portálon 18 424 forintos ajánlatot is találunk A0-s bonus-malus fokozat mellett. Ráadásként, a fenti flottás díjnál 14 biztosítóból 13 kínál egyénileg kedvezőbbet. Egy vontató éves flottás alapdíját nézve pedig már több százezer forint megtakarítás is elérhető, hiszen a 600 ezer forintot meghaladó flottás tarifával szemben a legolcsóbb egyedi ajánlat a 200 ezer forintot sem éri el. 

 

Címkék:
KGFB,