Lakáskárok: egy 30 éves Junoszty értékére biztosítja a lapostévét a magyar

Pénzcentrum2010. július 5. 08:17

Az elmúlt hetekben minden eddiginél nagyobb kárt okozott a villám a háztartások elektromos berendezéseiben. Legfeljebb egy 30 éves Junoszty tévé árán, vagy egyáltalán sehogy nem biztosítja a magyarok többsége az ingóságait például villámcsapás esetére. A szakértők szerint az elektromos kisülések akár 1 kilométeres körzetben is kárt tehetnek a gépekben.

Meteorológusok szerint júniusban akár minden negyedik napon lehet villámlás hazánk felett. Pedig a mai modern lakásbiztosítások meglepően kedvező árúak ráadásul sokkal fejlettebbek is, hiszen már külön díj megfizetése nélkül is eleve tartalmazzák pl. a villámcsapás okozta károk fedezetét - olvasható a 25 biztosítóval kapcsolatban álló CLB Biztosítási Alkusz Kft. előrejelzésében.

A magyarok átlagosan tízévente nézik át, és frissítik a lakásbiztosításukat - már, akinek van egyáltalán -, de jócskán van olyan is, aki több évtizede nem változtatott a szerződésén. Így aztán nagy meglepetés érheti azokat, akik a lakásukban most elszenvedett viharkárok miatt fordulnak biztosítóhoz. Egy meterológiai károkkal kapcsolatos biztosítói ajánlatokat - 25 szolgáltató kimutatását - vizsgáló elemzés szerint az elmúlt három évben a lakáskárokról szóló bejelentések mintegy 60%-a kötődött a viharkárokhoz. A bejelentések között a villámcsapások okozta káresemény áll a második helyen, mintegy 25%-kal, 15%-ot pedig a jégveréssel kapcsolatos esetek tesznek ki.

A CLB Biztosítási Alkusz által készített elemzés rámutat arra, hogy a legnagyobb csalódás azokat éri, akik lakásukat biztosítják, de a benne lévő ingóságokat nem. De azok is rosszul járhatnak, akik mondjuk 30 éve vettek egy "Junoszty" televíziót, bevetették az akkori biztosításukba és azóta semmit nem változtattak rajta, holott ma már - esetleg - több százezer forintos plazma tévéjük van.

A meteorológiai elemzésekre támaszkodó elemzés szerint évente 350 ezer villámcsapásnál is többet regisztrálnak a meteorológusok az országban. Az ezekből fakadó károk, amelyekért a biztosítók fizetnek is, megközelítik a 2 milliárd forintot. Az elemzés rávilágít arra, hogy villámcsapás szempontjából Magyarország a közepesen veszélyeztetett területek közé tartozik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legtöbb mennykő az Északi-középhegységben és a Duna-Tisza-közén csap le. A villámok leggyakrabban júniusban "támadnak", egyes szakértők szerint ebben a hónapban átlagosan minden negyedik napon lehet ilyen légköri jelenség, éppen ezért Németh Péter, a CLB Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és marketing igazgatója biztos benne, hogy tovább növekszik az ebből eredő káresemények száma is. Mint mondta, a megváltozott környezeti kihívások, valamint a biztosítók közti éles piaci verseny kedvezően befolyásolja a biztosítások díjait, valamint a szolgáltatások körét. Szerinte mindenkinek érdemes átnéznie a szerződését, mert a villámlás okozta túlfeszültség tönkre teheti például a TV-t, és a számítógépet még akkor is, ha van a házon villámhárító.

Egyes szakértők szerint ráadásul a túlfeszültség következtében az elektromos kisülések nem pusztán ott okoznak kárt, ahova becsapnak, hanem akár 1 kilométeres körzetben is. Ezért megfelelő biztosításra annak is szüksége van, aki egyébként gondosan kiépítette háza villámcsapás elleni védelmét - hívta fel a figyelmet Németh.

Címkék: