150%-os jutalékot kapnak a közvetítők

Pénzcentrum2010. június 8. 09:02

Az életbiztosításokat értékesítő alkuszok koncentrációja nem növelte a szerződések utáni jutalékok mértékét, az továbbra is az éves díj 140-150%-áig mehet fel - írja a Napi Gazdaság.

A biztosításokkal foglalkozó értékesítők egyéb üzlet híján egyre többen kacsingatnak az életbiztosítások felé, de sokan komolyan tartanak a rendkívüli mértékű visszaírásoktól, ezért egyre terjed az a megoldás, amikor a szerzési jutalékot évek alatt, a befolyt díjból fizetik a biztosítók.

Papp Lajos, az Alkuszszövetség elnöke szerint épp most zajlanak a tárgyalások egy, az alkuszok számára alkalmazandó best practice (követendő gyakorlat) kialakításáról. A félelem azért indokolt, mert a biztosítók nagyon komolyan veszik a visszaírásokat, az "alkusz utolsó vitorlásáért is elmennek".

Bartók János, az Aviva Életbiztosító vezérigazgatója szerint ma önmagában kevés, ha az ügynök nagy új szerzést ígér: a biztosítónak a jövőbeni ügyfélértéket és a cég profitelvárásait kell összevetnie. Ha mindez rendben van, csak akkor lehet beárazni a jutalékot - mondja az új gondolkodásról a vezérigazgató.

Nem a piac koncentrációjának fő haszonélvezőjét, a Brokernetet kell adminisztratív úton leállítani, a saját értékesítési hálózatoknak és az egyéb értékesítési csatornáknak kellene sokkal jobb teljesítményt nyújtaniuk, ám jelenleg ezt a piacon lévő társaságok zöme nem tudja megtenni - mondta Horváth Béla, annak a CIG Pannónia Biztosítónak az elnöke, amely biztosításainak közel 80%-át a biztosításközvetítői csoport adja el. Tény, hogy az üzletági innovációk jelentős része a Brokerneten keresztül kerül a piacra. Ennek oka Bartók szerint az, hogy az mlm-rendszerben dolgozó cégeknek kell az újdonság.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Németh László, az Aegon Biztosító brókerigazgatója szerint ugyanakkor a megújulás iránti igény annak köszönhető, hogy pusztán a fenntartási jutalékból képtelenség az mlm-hálózatot működtetni.

Bartók szerint a Brokernet úgy tud új pénzeket behozni, hogy közben a visszaírások állománya a piaci átlagnál jobb. A folyamatos innováció tehát arra is jó lehet, hogy a komolyabb jövedelemmel bíró ügyfeleket új és új konstrukciókba csábítsák. A piaci modell alkalmas arra is, hogy az "alul lévők" így tényleg újdonságot tudjanak értékesíteni közvetlen környezetüknek - bár a CIG unit-linked biztosítását Horváth Béla szerint csak az értékesítők egy felsőbb szintje árulhatja.

Címkék: