Kegyetlen látlelet a magyar bérekről: súlyos éveket kell gürizni a legfapadosabb új autóért is

Szánthó Péter2024. január 9. 05:41

Egy élet munkája is kevés lenne a statisztikák szerint legrosszabbul kereső magyaroknak ahhoz, hogy megvásárolják a legolcsóbb itthon kapható új autót. A kis Mitsubishi ugyan csak 4,4 millióba kerül, de ahol a nettó átlagkereset alig éri el a 100 ezer forintot, ott ez is elérhetetlen - ráadásul ezek a dolgozók még hitelt sem kapnak a bankoktól. Közben, mint kiderült, az ország legjobban fizetett alkalmazottai kevesebb mint fél év alatt leszurkolják a kisautó árát. Megnéztük azt is, hogy mekkora a különbség az átlagos keresetűek és a topfizetéssel rendelkezők hitelhez jutási lehetőségei között.

Arról már korábban beszámoltunk a KSH adatai alapján, hogy milyen hatalmas a bérolló Magyarországon: tízszeres a bérkülönbség az ország legjobban és legrosszabbul fizetett nemzetgazdasági ágai között: mialatt Tolnában a legjobban kereső dolgozók több mint nettó 1 millió forintot vittek haza átlagosan 2023. első félévében (szellemi munka), a legrosszabbul fizetett magyar dolgozók átlagfizetése alig haladja meg a 100 ezer forintot - Borsod és Szabolcs megyékben is az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók keresnek ilyen keveset fizikai munkájukkal.

Az első féléves béradatokból az is kiderült, hogy átlagosan a budapesti székhelyű szervezeteknél dolgozók keresték a legtöbbet, több mint havi 453 ezer forintot, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyeiek nettó 262 ezret vihettek haza átlagosan. Az országos nettó átlagkereset ebben az időszakban kicsit több mint 370 ezer forint volt.

Most a KSH kereseti adatai alapján megnéztük, hogy az egyes dolgozók hány havi bérét emésztené fel egy-egy új autó megvásárlása. A vizsgált modelleket is elég széles szórásból válogattuk össze:

  • A jelenleg legolcsóbban megvehető új autó Magyarországon a Mistubishi Space Star, ami 4 440 000 forintba kerül jelenleg a legfapadosabb kivitelben.
  • A magyarok kedvenc autója sem maradhat le a listáról, ami a Suzuki S-Cross, ami most legkevesebb 7 500 000 forintba kerül.
  • A toplistákon szintén jól szereplő Skoda Octavia, amely 9 150 000 forintba kerül.
  • A belépő-luxuskategóriából a 3-as BMW legolcsóbb változatát, ami 15 750 000 forint.
  • Nem maradhatott ki a leggyorsabb Tesla sem, a Model S Plaid ma  43 599 900 forintért kapható.
  • És a végére már csak a szórakozás kedvéért megnéztük, egy átlagembernek mennyit kell dolgoznia a dúsgazdag Jákob Zoli legújabb szerzeményéért: a Ferrari első SUV-ja, a Purosangue kb. 200 millió forintba kerül - legalábbis a körömkirály kb. ennyiért vásárolta újonnan.
Loading...

A számításban azt vettük alapul, hogy az egyes dolgozók a bérüknek 100 százalékát félre tudják tenni új autóra, hitelbe nem akarnak keveredni (de többek amúgy se kapnának értelmezhető kölcsönt az adósságfék-szabályok miatt), csak a félretett bérükből vásárolnának - és közben nem emelkedne a fizetésük sem. Oké, nem túl életszerű, de valljuk be, az sem az, hogy egy borsodi ápoló alig 100 ezres nettóval nemhogy új, de bármilyen autóban gondolkodjon...

Egy élet munkája kevés a legfapadosabb új kocsihoz

Mint a Pénzcentrum számításaiból kiderült, a legrosszabbul keresőknek több mint 3,5 évnyi fizetését tenné ki a legfapadosabb új autó is, amit Magyarországon meg lehet venni. A borsodi egészségügyi és szociális dolgozóknak nagyjából 6 évnyi fizetést kellene félretenni Magyarország 2023-as kedvenc autójáért, Jákob Zoli új Ferrari terepjárójához pedig nemhogy egy, de két élet is kevés lenne: majdnem 161 évnyi bérüket kellene féretenni hozzá. De a realitások talaján maradva inkább szorozzuk meg a fenti értékeket 10-zel.

Loading...

Ezzel szemben az országosan legjobban kereső Tolna megyei szakembereknek kicsit több mint 4 havi bért kellene félretenni a Space Starhoz, de a Suzukiért és a Skodáért sem kellene egy egész évnyi fizetést megspórolni, de a BMW-ért sem kellene másfél évet dolgozni. A Ferrari is kijönne "mindösszesen 16,4 évnyi munkából.

Loading...

Az átlagos magyar nettóból sem egyszerű az autóvásárlás, legalábbis már a legfapadosabb kisautóhoz is 1 évnyi fizetés kellene, a Skodához pedig 2 évnyi munkabér, ha másra nem költ az ember. Összességében a milliárdos sportautójáért az átlagembernek kicsit több mint 45 évig kellene dolgoznia.

A gazdagabbakkal a bankok is jobban bánnak?

A Pénzcentrum kalkulátorában megnéztük, milyen esélyekkel indulnak autóhitelért az egyes dolgozók. Az egyszerűség kedvéért most csak azt vizsgáltuk, milyen feltételekkel tudnák megvenni a 4,4 millió forintba kerülő Space Start, ha 100 százalékban hitelből akarják rendezni a vételárat - ezt megtehetik, legalábbis a vizsgált kölcsönökhöz nem feltétlen kell önerő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • A bankok jövedelmi megkötései miatt erre a borsodi ápolóknak nincs lehetősége, kicsit több mint 103 ezres nettójukra nem adnak ennyi kölcsönt 5 éves futamidőre.
  • A Szabolcs megyei átlagkeresettel (nettó 262 438 Ft) a legjobb ajánlat szerint a THM 15,27% lenne, a havi törlesztő 103 056 Ft, és a kalkulátorunk szerint a teljes visszafizetett összeg 6 183 401 Ft-ra jönne ki.
  • Az országos nettó átlagbér (320 221 Ft) esetében ugyanilyen feltételekkel kapna 4,4 millió forintot a hiteligénylő.
  • A budapesti nettó átlagkereset (453 379 Ft) esetében már bő 100 ezer forinttal beljebb lennének az 5 éves hitel végén az ügyfelek: itt a végső visszafizetendő 6 079 408 Ft, 14,41% THM mellett, a havi törlesztő pedig 101 324 Ft lenne a kalkulátor szerint.
  • És a legjobban fizetett (nettó 1 016 408 Ft) tolnai dolgozók is ugyanilyen kondiciók mellett vehetik fel a szóban forgó 4,4 millió forintot.

Arra ne készülj hogy olcsóbbak lesznek az autók

A forgalomba helyezendő autóknál újabb közlekedésbiztonsági és egyéb technológiai fejlesztéseket követel meg az európai szabályozás ellensúlyozhatják a pozitív autópiaci folyamatokat - mondta korábbi interjúnkban Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke

Ezért változatlan árfolyam mellett is inkább áremelkedés várható a jövő évben, mintsem csökkenés vagy stagnálás. Az uniós biztonsági előírások egyrészt a javíthatják a közlekedésbiztonságot, csökkenthetik a súlyos baleseteknek a számát, másrészt, mint mindennek, ennek is ára van, többlet eszközök kerülnek be a gépkocsikba, ezeket ki kell fejleszteni, legyártani, és be kell építeni – ami óhatatlanul megjelenik az árakban

- fogalmazott a szakember. Hozzátette: arról is hallani, hogy egyes gyártók jövőre csökkenthetik az akciókba invesztált összeget, mert a magyar piac önerőből történő talpraállását várják.

Jelentősen, 10 százalék alá csökkenhet az infláció, a reálbérek növekedhetnek, a csökkenő bizonytalanság miatt pedig van realitása annak, hogy a vevők bátrabbak lesznek, és a kivárás helyett újra úgy döntenek, hogy új autót vásárolnak

-mondta.

Címlapkép: Jászai Csaba, MTI/MTVA

Címkék:
hitel, autó, átlagkereset, ksh, autóhitel, dolgozók, átlagfizetés, autóvásárlás, átlagbér, újautó, nettóbér,