2023-ban tényleg lenyomják a Suzukit? Ezek most a magyarok kedvenc népautói, itt a friss toplista

Pénzcentrum2023. március 7. 13:05

Nem vett repülőrajtot a Suzuki 2023-ban, derült ki a forgalomba helyezési toplistákból: bár  modellek között még szűken, de az S-Cross vezet, a márkák listáján az évekig piacvezető gyártó februárban csak a harmadik helyen állt. Összességében azonban nem olyan csúnyák a hazai autópiac számai, legalábbis tavalyhoz képest.

Egészen bíztató számok érkeztek a magyar autópiacról: februárban 9747 autó állt forgalomba itthon, ami 3,2 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben a hónapban volt - derült ki a Datahouse adataiból, amelyek szerint januárban is több kocsi kapott magyar rendszámot, mint egy évvel korábban. Emögött vélhetően az állhat, hogy a legtöbb márka esetében lényegesen lerövidültek a várakozási idők: korábban a Pénzcentrum az importőröktől megtudta, hogy immár több olyan tömegmodell is van, ami 2-3 hónap alatt megérkezik, ha valaki nem készletről vásárolna.

Mindenesetre a 2021-es számokhoz képest elég nagy a visszaesés, most februárban 10,5 százalékkal kevesebb magyar rendszámot osztottak ki, mint két éve ilyenkor. Sőt, 2018 óta a tavalyi február után az idei volt a legrosszabb ebben a tekintetben.

Loading...

Ami a márkaösszesítést illeti, elég szokatlan a kép, hiszen 2023-ban a Toyota toronymagasan vezet 2871 gépkocsival, második a Volkswagen kereken 1500 darabbal, a hosszú évekig piacvezető Suzuki pedig csak a harmadik helyen áll 1343 forgalomba helyezéssel. Elég szoros mezőnyben, tegyük hozzá, hiszen a Ford és a KIA is csak pártucattal van lemaradva.

Loading...

Érdekes megfigyelni, hogy mennyire jönnek fel a kínai népautók a listán: az általunk is körbetesztelt MG két hónap alatt 197 forgalomba helyezéssel a 19. a listán, megelőzve olyan nagy márkákat, mint a Peugot, a Seat vagy a Nissan.

Autót vennél? Nézd meg a legjobb ajánlatokat hitelkalkulátorunkban!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A modellek tekintetében egyelőre nincs meglepetés: a legtöbb forgalmban helyezést eddig a Suzuki S-Cross hozta, 733 darabot, de csak 6-tal előzi meg a KIA Ceed-et, és a harmadik Dacia Duster is lőtávolban van.

Loading...

Viszont a toplistán a korábbi nagy kedvenc Vitara eléggé hátracsúszott, most a 8., csak 472 kapott eddig magyar rendszámot 2023-ban.

Címlapkép: newsroom.toyota.eu

Címkék:
autó, toyota, adatok, suzuki, autóvásárlás, autópiac, újautó, datahouse, forgalomba helyezés, kia,