21 °C Budapest
Nem vicc: ezzel a módszerrel féláron juthatsz el a tengerhez

Nem vicc: ezzel a módszerrel féláron juthatsz el a tengerhez

2019. július 3. 15:06

A magyarok egy jelentős része tervezi idén, hogy megy külföldre nyaralni, legtöbben a környező országok tengerparti városait veszik célba. A Pénzcentrum összegyűjtötte, mely városok vannak a legközelebb, illetve mennyibe kerül lejutni oda vonattal illetve kocsival.

A magyarok többsége, 62 százalék megy 2019-ben nyaralni a NaturMed Hotel Carbona megbízásából készült felmérés szerint. A megkérdezettek közül a legtöbben, 32 százalék kizárólag belföldi célpontot, 26 százalék pedig csak külföldi desztinációt jelölt meg, 4 százalék külföldre és belföldre egyaránt utazik. Itthon a Balaton a legnépszerűbb régió, a külföldi úti célok közül az európai országok a legnépszerűbbek, azon belül is a tengerparti városok. Összeszedtük, mennyiért juthatunk el a legközelebbi népszerű tengerpartok mellé. Ma már nem csak autóval vehetjük célba a földközi tengert, de vonattal is, hiszen a MÁV június 14. és szeptember 6. között naponta közlekedő vonatokat indít az Adria felé.

Split

Budapestről 18:55 perckor indul az Adria Expressz és másnap reggel 8:37-kor fut be Split vasútállomására. A legkedvezőbb ár, amennyiért megvehetjük a vonatjegyet, 64 euró, azaz 20 672 forint, kötelezően megváltandó helyjegy ára ülőhelyes kocsiba irányonként plusz 3 euró. Online azonban csak korlátozott számú jegy érhető el, érdemesebb inkább személyesen megvenni. Az út így 13 óra, tehát kényelmesebb hálókocsit bérelni: 6 ágyas fülkében a helyjegy ára 9,4 euró (3036 forint), a 4 ágyas fülkéé 14 euró (4522 forint), a 3 ágyasé 15,4 euró (4974 forint), a 2 ágyasé 23,1 euró (7461 forint), az 1 ágyas pedig 53,9 euró (17 409 forint).

Autóval persze sokkal gyorsabb: a Google térképe szerint Budapesttől 750 kilométerre van Split, amit legkevesebb 7 óra alatt lehet megtenni. A NAV Gépjárművek fogyasztási normáiról szóló tájékoztatása szerint átlagosan 8 literes fogyasztással lehet számolni egy személygépjármű esetében, így mi is ezt tesszük most: így az 1500 kilométeren 120 liter benzinre egészen biztosan szükségünk lesz, amit ma 385 forint/literért kaphatunk meg itthon, összesen tehát 46 200 forintot kell majd benzinre költeni. Kellene, ha az egyik tankolást nem Horvátországban ejtjük meg, így körülbelül 2500 forinttal többel számolhatunk, 48 700 forinttal.

Fiume

Splitnél közelebb van Fiume, szintén rengeteg magyar érkezik ide évről évre, és ma már ide is eljuthatunk az Istria expresszvonattal oda-vissza 49 euróért, 15 827 forintért, plusz a minimum 3 eurós helyjegyet szintén meg kell váltani. Az út 11 óra, szintén éjszakai utazásra kell számítani. 

Kocsival Budapestről Fiume 500 kilométerre van, és nagyjából 5 óra alatt lehet megtenni az utat, nem számolva a megállókkal. Ehhez átlagosan 80 liter benzinre lesz szükség, ami, ha felét kunában fizetjük, 32 500 forint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Koper

Szlovénia falatnyi, ám annál gyönyörűbb tengerpartja sincs messze, szintén 49 euró (15 827 forint) vonattal, de autóval már 5 és fél óra alatt lent vagy, hiszen 568 kilométer messze van csupán. Tartva a 8 literes átlagfogyasztást közel 37 ezres útiköltséggel számolhatunk.

Olaszország

Kopertől már tényleg csak egy ugrásnyira van Olaszország, habár oda a MÁV közvetlen vonatokat nem indít, Bécsen keresztül, átszállással lehet megközelíteni. Velencébe és Livornoba 39 euróért (12 597 forint) lehet eljutni, előbbi 700 kilométer autóval, 25 600 forint, ha a visszaútra már az 531 forintos olasz benzint töltjük az autóba. Livorno azonban 1000 kilométerre van, ehhez 80 liter benzinre lesz szükségünk, amire 36 640 forintot számoljunk.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?