30 °C Budapest
Nem vicc: ezzel a módszerrel féláron juthatsz el a tengerhez

Nem vicc: ezzel a módszerrel féláron juthatsz el a tengerhez

2019. július 3. 15:06

A magyarok egy jelentős része tervezi idén, hogy megy külföldre nyaralni, legtöbben a környező országok tengerparti városait veszik célba. A Pénzcentrum összegyűjtötte, mely városok vannak a legközelebb, illetve mennyibe kerül lejutni oda vonattal illetve kocsival.

A magyarok többsége, 62 százalék megy 2019-ben nyaralni a NaturMed Hotel Carbona megbízásából készült felmérés szerint. A megkérdezettek közül a legtöbben, 32 százalék kizárólag belföldi célpontot, 26 százalék pedig csak külföldi desztinációt jelölt meg, 4 százalék külföldre és belföldre egyaránt utazik. Itthon a Balaton a legnépszerűbb régió, a külföldi úti célok közül az európai országok a legnépszerűbbek, azon belül is a tengerparti városok. Összeszedtük, mennyiért juthatunk el a legközelebbi népszerű tengerpartok mellé. Ma már nem csak autóval vehetjük célba a földközi tengert, de vonattal is, hiszen a MÁV június 14. és szeptember 6. között naponta közlekedő vonatokat indít az Adria felé.

Split

Budapestről 18:55 perckor indul az Adria Expressz és másnap reggel 8:37-kor fut be Split vasútállomására. A legkedvezőbb ár, amennyiért megvehetjük a vonatjegyet, 64 euró, azaz 20 672 forint, kötelezően megváltandó helyjegy ára ülőhelyes kocsiba irányonként plusz 3 euró. Online azonban csak korlátozott számú jegy érhető el, érdemesebb inkább személyesen megvenni. Az út így 13 óra, tehát kényelmesebb hálókocsit bérelni: 6 ágyas fülkében a helyjegy ára 9,4 euró (3036 forint), a 4 ágyas fülkéé 14 euró (4522 forint), a 3 ágyasé 15,4 euró (4974 forint), a 2 ágyasé 23,1 euró (7461 forint), az 1 ágyas pedig 53,9 euró (17 409 forint).

Autóval persze sokkal gyorsabb: a Google térképe szerint Budapesttől 750 kilométerre van Split, amit legkevesebb 7 óra alatt lehet megtenni. A NAV Gépjárművek fogyasztási normáiról szóló tájékoztatása szerint átlagosan 8 literes fogyasztással lehet számolni egy személygépjármű esetében, így mi is ezt tesszük most: így az 1500 kilométeren 120 liter benzinre egészen biztosan szükségünk lesz, amit ma 385 forint/literért kaphatunk meg itthon, összesen tehát 46 200 forintot kell majd benzinre költeni. Kellene, ha az egyik tankolást nem Horvátországban ejtjük meg, így körülbelül 2500 forinttal többel számolhatunk, 48 700 forinttal.

Fiume

Splitnél közelebb van Fiume, szintén rengeteg magyar érkezik ide évről évre, és ma már ide is eljuthatunk az Istria expresszvonattal oda-vissza 49 euróért, 15 827 forintért, plusz a minimum 3 eurós helyjegyet szintén meg kell váltani. Az út 11 óra, szintén éjszakai utazásra kell számítani. 

Kocsival Budapestről Fiume 500 kilométerre van, és nagyjából 5 óra alatt lehet megtenni az utat, nem számolva a megállókkal. Ehhez átlagosan 80 liter benzinre lesz szükség, ami, ha felét kunában fizetjük, 32 500 forint.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Koper

Szlovénia falatnyi, ám annál gyönyörűbb tengerpartja sincs messze, szintén 49 euró (15 827 forint) vonattal, de autóval már 5 és fél óra alatt lent vagy, hiszen 568 kilométer messze van csupán. Tartva a 8 literes átlagfogyasztást közel 37 ezres útiköltséggel számolhatunk.

Olaszország

Kopertől már tényleg csak egy ugrásnyira van Olaszország, habár oda a MÁV közvetlen vonatokat nem indít, Bécsen keresztül, átszállással lehet megközelíteni. Velencébe és Livornoba 39 euróért (12 597 forint) lehet eljutni, előbbi 700 kilométer autóval, 25 600 forint, ha a visszaútra már az 531 forintos olasz benzint töltjük az autóba. Livorno azonban 1000 kilométerre van, ehhez 80 liter benzinre lesz szükségünk, amire 36 640 forintot számoljunk.

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?