34 °C Budapest
Változik a forgalmi vizsga: elárasztják az utakat a vasárnapi sofőrök?

Változik a forgalmi vizsga: elárasztják az utakat a "vasárnapi sofőrök"?

2016. október 18. 13:35

Jövőre új szabályok szerint vizsgáznak majd a forgalomban az autós tanulóvezetők. Négy éve összevonták a rutin- és forgalmi vizsgát, de ez új problémát vetett fel. Most csökkentik a manőverezési feladatok számát, de így is marad egy probléma, ami miatt akár kilenc hónapig is tarthat a jogsiszerzés. Pető Attila a budapesti Mosolyzóna autósiskola vezetője, autós oktató mondja el a részleteket - írja a Totalcar.

Négy éve szűnt meg az autós képzések végén addig szokásos rutinvizsga. Azóta a tanulók csak forgalomban vizsgáznak és ott kell bemutatniuk, hogy mennyire tanultak meg például parkolni vagy szabályosan megfordulni.

A rutin- és forgalmi vizsga összevonása rengeteg fejtörést okozott az oktatóknak, mert az előírt 50 percben kellett megtalálniuk az egyes gyakorlatok elvégzéséhez szükséges helyet és sokszor már ezzel elment a vizsgaidő jelentős része, miközben a tanuló még nem mutatta meg, képes-e felismerni az átlagos forgalmi helyzeteket. A helybéliek sem mindig örültek annak, hogy a vizsgázok az utcákon mutatták meg, mennyire mennek a manőverek, és vizsga sokszor a néha a forgalmat is feltartotta.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság ezért a jövő év elejétől az eddigi négy manőverezési feladat helyett már csak kettőt ír elő a vizsgázóknak. A parkolási feladatok közül a járda mellé előre vagy hátra beállás, illetve a merőleges jobbra előre, jobbra hátra vagy balra előre manőverek közül kell egyet elvégezni, de lesz egyívű, vagy egy Y-forduló is.

A kevesebb manőverezési feladat mellett talán több idő marad az autóvezetés egyéb fogásainak felmérésére, tehát időben és térben több forgalmi helyzetben derülhet ki, hogy a tanuló kaphat-e jogsit, vagy sem. Ez persze lehet rossz hír is, hiszen így a gyakorlás során sokkal több útvonalat kell majd bejárni, és a vizsga időtartama sem változott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A másik gond, hogy bár a változás jelentős, de ez valószínűleg mégsem oldja meg az autós tanfolyamok jelenlegi problémáit. Miközben még mindig kevés az oktató, egyre többen iratkoznak be az autósiskolákba, és a rendeletekben szabályozott előírások (a kötelező 580 kilométer vezetési gyakorlat, vagy, hogy az oktatók munkaideje maximum napi 10 óra lehet) miatt, aki ma jogosítványt szerezne, átlagosan kilenc hónapig elhúzódó tanfolyamra számíthat, legalábbis Budapesten és környékén.

Hiába indították újra három éve az oktatóképzést, a szigorú feltételek miatt évente körülbelül százötven, frissen vizsgázott oktató lép munkába, de ugyanennyien abba is hagyják, mert kiöregszenek a szakmából vagy nem tudnak megélni ebből a munkából.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 11:04
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 10:52