WASHINGTON, UNITED STATES - JANUARY 01:  The stars and stripes flag flying at the Capitol Building, Washington, USA.

Vágtat az amerikai tőzsde: ha valami, akkor ez szinte biztosan jelzi, ki nyeri az idei elnökválasztást

2024. május 22. 12:16

Az amerikai részvénypiac jelentős előrejelző erejével kapcsolatos elemzés rámutat, hogy a hivatalban lévő párt győzelmi esélyei szorosan összefüggenek a tőzsdei teljesítménnyel, ellentétben az elektronikus előrejelző piacok vegyes üzeneteivel, amelyek kevésbé megbízhatóaknak bizonyultak - közölte a MarketWatch.

Az amerikai részvénypiac jelentőségét az elnökválasztások előrejelzésében nem lehet alábecsülni. Az elektronikus előrejelző piacok, amelyek korábban megbízható forrásnak számítottak a választási eredmények jóslatában, mostanra ellentmondásos információkat közvetítenek. Egyes felmérések szerint Joe Biden újraválasztásának esélye 38% és 76% között mozog, ami jelentős bizonytalanságot okoz az előrejelzések értékelésében.

Ezzel szemben a részvénypiac teljesítménye kiemelkedően megbízható mutatóként szolgál a hivatalban lévő párt győzelmi esélyeinek előrejelzésében. A Dow Jones ipari átlagának 1896 óta történő elemzése alapján egyértelmű kapcsolat figyelhető meg a részvénypiac éves hozamának növekedése és a hivatalban lévő párt sikeressége között. A statisztikai adatok szerint, ha a Dow Jones ipari átlaga éves szinten 5,6%-os nyereséget ér el, akkor Biden újraválasztásának esélye 58,8%-ra nő.

A gazdaság más mutatói, mint például a reál-GDP növekedése, a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe vagy a Michigani Egyetem fogyasztói hangulatfelmérése kevésbé korrelálnak szorosan a választási eredményekkel. Ez azt sugallja, hogy bár ezek fontos gazdasági indikátorok, nem biztosítanak olyan megbízható alapot az elnökválasztás kimenetelének előrejelzéséhez, mint a részvénypiac.

Az Iowa Electronic Markets (IEM) példája tovább erősíti ezt az állítást. Az IEM, amely 1988 óta működik, csak kilenc elnökválasztást foglal magában történetében. Ez azt jelenti, hogy az elektronikus piacok múltbeli teljesítménye nem elegendő ahhoz, hogy statisztikailag megbízható következtetéseket lehessen levonni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

James Carville híres mondása - "It's the economy, stupid (ford. idóta, ez a gazdaság)" - arra utalt, hogy a gazdaság állapota kulcsfontosságú tényező az elnökválasztás kimenetelében. Azonban az amerikai részvénypiac elemzése alapján úgy tűnik, hogy ennek aktualizált változata inkább "It's the stock market, stupid" (ford. idióta, ez a tőzsde) lenne. Ez azt jelzi, hogy a részvénypiac teljesítménye lehet az egyik legmegbízhatóbb indikátora annak, hogy a hivatalban lévő párt képes-e megtartani pozícióját a Fehér Házban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm