23 °C Budapest

Lottó: honnan tudják ilyen gyorsan, volt-e ötös?

2013. augusztus 31. 08:03

Bár több millió lottószelvényt adunk fel hetente, a technológiának köszönhetően 2 másodperc alatt kiderül, hogy elvitte-e valaki a jackpotot, és azt is villámgyorsan megtudhatjuk, hogy hány négyes, hármas, kettes találat született. Persze ez nem ment mindig ilyen gyorsan, volt, amikor több mint százan összesítették az adatokat.

Mutatjuk a számokat!
Nyerőszámok a 35. héten:

15; 24; 48; 59; 65;

KATTINTS IDE, ÉS TUDD MEG, VOLT-E ÖTÖS A LOTTÓN!


Hosszú hónapok óta halmozódik az ötöslottó főnyereménye: a jackpot ezen a szombaton már 2 555 millió forint. A lottóláz a csúcson jár: hetente 6 milliónál is több szelvényt adnak el, a sorsolást játékosok-nézők milliói követik figyelemmel. Valószínűleg sokukban felmerül a kérdés, hogy lehet, hogy néhány másodperc alatt, már az élő adásban kiderül, elvitte-e valaki a főnyereményt, illetve hogy hány négyes, hármas és kettes találat született.

Szelványek értékelése a Szalay utcában öt évtizeddel ezelőtt


Hogy találják meg ilyen gyorsan a nyerteseket?

Mint azt a Pénzcentrum.hu a Szerencsejáték Zrt-től megtudta, sorsolás előtt másfél órával lezárják a lottóeladásokat. Ezt követően véglegessé válik az adott sorsoláson részvevő Ötöslottó fogadási adatbázis, amit külső minősített "időbélyeg" szolgáltatóval hitelesítenek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezzel tudják biztosítani és bizonyítani a fogadási adatok sértetlenségét.

Korábbi cikkünk a témában:Ötöslottó: így kell okosan elkölteni a milliárdokat - KATTINTS!

A hitelesített fogadási adatbázis kikerül a televíziós stúdióban üzemelő gépekre is, ahol a műsor előtt a teljes adatbázis beolvasásra kerül két független, nagyteljesítményű szerver memóriájába. Tehát a szakemberek felkészülten, előzetes előkészületek után várják a sorsolási eredményeket.

Az utolsó szám kisorsolását követően azonnal elindul a szelvények kiértékelése mindkét gépen párhuzamosan, ami a gépek teljesítményének és a memóriából történő gyors kiolvasásnak köszönhetően kevesebb, mint 2 másodperc(!) alatt lefut. Amennyiben mindkét szerveren futó nyerteskeresés ugyanazt az eredményt adja, kiadásra kerül a nyerteskeresés eredménye a stúdió adatmegjelenítése (feliratozása) számára. Innentől kezdve már mindenki számára ismert lépés következik, hiszen ez már műsorban látható eredmény ismertetése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ilyen (is) volt a lottószelvény


Volt, amikor picit lassabban ment

Kezdetben (az Ötöslottó 1957-ben indult) persze teljesen manuális volt a lottószelvények feldolgozása: több mint 100 fő összesítette az adatokat. Akkoriban az Ötöslottó játékszelvény 3 részből állt, ebből a játékos 2 részt egyszerre küldött be. Ezt sorsba rakták a nyomdai sorszám szerint, mert így könnyebb volt kikeresni egy adott szelvényt.

A sorba rakás után kettévágták, és az egyik részt festékkel jelölték meg, majd elzárták páncélszekrénybe, amelyet közjegyző lezárt. Ezután jött a sorsolás. A sorsolás után a nem páncélban lévő példányokkal dolgoztak, és keresték a nyerteseket. Ha találtak egy ötöst, akkor annak egyszerűen csak megkeresték a párját a páncélban. 1993-ban aztán elkezdődött a gépi feldolgozású szelvényértékesítés, négy évvel később pedig befejeződött a hagyományos kézi feldolgozású szelvények értékesítése is.

Volt, amikor százan keresték a nyertest

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső HATOSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 3. hétfő
Klotild
23. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem