7 °C Budapest

Jön az új magyar pénz! 10 dolog, amit nem tudtál a húszezresről

2015. november 14. 07:01

Pontosan egy hónap múlva, december 14-én érkezik az új húszezres. Megkönnyítjük a várakozás feszült napjait: elárulunk tíz érdekességet a legújabb magyar bankjegyről.

1. A jelenlegi húszezresek 2016 végéig lesznek használhatók a készpénzforgalomban. A bevonás napját követően a bankok és a posta pénztárai még három évig, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig 20 évig cseréli törvényes fizetőeszközre a régi 20 ezer forintosokat.

2. A 20 000 forintos bankjegycímletet sok ATM kezeli, így a forgalomba hozatalt követően akár azonnal vagy néhány napon belül már ilyet is kaphatunk az ATM-ekből, vagy a postán, bankokban. Tömeges elterjedésére 2016 első hónapjaitól lehet számítani.

3. Egy éve vehettük kézbe a megújult bankjegycsalád első darabját, az új tízezrest. Idén ugye a húszezres jön, a következő két címlet várhatóan a 2 000 és 5 000 forintos bankjegy lesz, 2017-ben.

4. Az új bankjegyen a nyomtatott portré tükörképét ábrázoló, eddig is alkalmazott vízjelkép az új bankjegyeken kiegészült a portrévízjel mellett függőlegesen elhelyezkedő 20 000 értékjelzéssel. Ez a - sok külföldi bankjegyen már elterjedten alkalmazott - kombináció egyrészt nehezíti a hamisítást, másrészt az "utca embere" és a pénztárosok által is egyszerűen ellenőrizhető.

Forrás: MNB

5. Ugyancsak a jelenleginél markánsabb az előoldalon található hologram is, amely egyben összetettebb védelmet is kínál. Formája eltér a jelenlegi sorozat címletein alkalmazottól, másrészt hatékonyan segíti a pénztárosok munkáját azzal, hogy egyes elemei UV fényben fluoreszkálnak.

6. A bankjegy papírjában lévő, átnézetben (fény felé tartva) ellenőrizhető biztonsági szál is csak ezt a címletet azonosítja. Míg a jelenlegi bankjegyek mindegyik címletében azonos (MAGYAR NEMZETI BANK) feliratot tartalmazó biztonsági szál található, addig az új húszezer forintos bankjegyek esetében a biztonsági szál felületén az MNB betűk mellett a számmal írt 20 000 értékjelzés is olvasható.

7. A megújult húszezer forintos bankjegy számmal és betűvel írt értékjelzései a jelenleginél jobban tapinthatók, másrészt kifejezetten a tapintással történő azonosítást megkönnyítő elemek is helyet kaptak az új bankjegyen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

8. A pénztárosok napi gyakorlatában az egyik leghatékonyabb ellenőrzési módszer a bankjegy kombinált, UV lámpával történő vizsgálata. A hamisítások megnehezítése, illetve ezzel összhangban az ellenőrzés megkönnyítése érdekében megújult, színesebb és címletspecifikusabb lett az ezt szolgáló, természetes fényben nem látható, ám UV-fényben megjelenő motívum is.

Forrás: MNB

9. A jelenlegi húszezer forintossal összehasonlítva, a hátoldalról a gyakrabban ellenőrzött előoldal közepére került a színváltó festékkel nyomtatott motívum, amely színét mozgatás  hatására aranyról zöldre változtatja.

10.
Új biztonsági elem a bankjegy hátoldalán, a vízjel bal oldalán mozgatás hatására előtűnő aranyszínű, ún. irizáló sáv, amelyben a 20 000 értékjelzés és az MNB felirat látható.

(Cikkünkhöz a Magyar Nemzeti Bank tájékoztató kiadványait használtuk.)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem