20 °C Budapest
Lomianki, Poland - July 6, 2021. Auchan supermarket logo atop the shopping center.

Merészet lépett az Auchan: drasztikusan átalakul az árukészlet, erre készüljenek a vásárlók

2023. február 6. 18:33

Átfogó fenntarthatósági stratégiájának köszönhetően az Auchan Magyarország egyre erőteljesebb és hatékonyabb lépéseket tesz a környezettudatos működésért. A vállalat komoly vállalásokat tűzött ki az elkövetkezendő időszakra, 2030-ra például az üzletek működéséből fakadó (Scope 1 és 2) CO2 kibocsátást 46%-kal, az azon kívüli kibocsátást (Scope 3) pedig 25%-kal tervezik csökkenteni. Tavaly több úttörő lépést tettek a műanyagmentesítésért, most februárban pedig a Green Weeks nevet viselő aktivitásukkal szeretnék ráirányítani a figyelmet a fenntarthatóság fontosságára - írja közleményében az üzletlánc.

Két héten keresztül a fenntartható termékek kerülnek előtérbe az Auchan Magyarország áruházaiban. A vállalat három fő terület mentén építi fenntarthatósági stratégiáját, amelyek közül az egyik legnagyobb terület a környezet. Ide tartozik például az energiahatékonyág, a műanyagfelhasználás csökkentése, a biodiverzitás védelme, az egészséges táplálkozás elősegítése, valamint az élelmiszerpazarlás csökkentése, ezek kapnak most kiemelt figyelmet a Green Weeks elnevezésű kampány ideje alatt. Az áruházlánc nagyon fontosnak tartja a vásárlók edukálását, így a folyamatos kommunikáció mellett időről időre még hangsúlyosabban igyekszik felhívni a figyelmet a téma fontosságára.

A vállalat 2019 óta folyamatos lépéseket tesz a fenntartható működés irányába, amelynek kiemelt részét képezi a műanyagmentesítés. Ennek érdekében tavaly az áruházláncok közül elsőként vezették ki a forgalomból az egyszer használatos műanyagzacskót. A műanyag csomagolóeszközök helyett számos környezetbarát alternatívát kínálnak, úgy, mint a mára már ikonikusnak számító karton bevásárlódoboz, alternatív csomagolóeszközök a zöldség-gyümölcsosztályon és a pékáru részlegen, a lebomló, komposztálható változatok a húsoknál, halaknál.

Február közepétől újabb állomáshoz érkeznek, ugyanis mostantól néhány paradicsomfajta is fenntartható papírdobozba kerül. Ez mindamellett, hogy praktikus és 100%-ban újrahasznosított papírból készült, dizájnos, ráadásul a megfelelő légáteresztés gondoskodik arról, hogy a benne lévő zöldségek frissek maradhassanak. A korábbi műanyagcsomagoláshoz képest ez a hullámpapírból készült, rétegelt doboz kevésbé érzékeny a párára és a hőingadozásra, aminek köszönhetően megnő a benne tárolt termék fogyaszthatósági ideje is.

A vállalat ez alatt a két hét alatt abban is szeretne segíteni vásárlóinak, hogy vásárlásaik során tudatos döntéseket hozhassanak. Az akciós újságban számos szemléletformáló üzenettel, a helyszínen pedig különböző táblákkal támogatják majd az eligazodást a környezettudatos termékkínálat között.

A kereskedelemben egyébként jelenleg is számos kifejezést és védjegyet használnak a termékek besorolására, amelyek között gyakran nem könnyű kiismerni magunkat. Íme néhány a leggyakrabban használt kifejezések közül:

1. Ökológiai gazdálkodás: Az ökológiai gazdálkodás nem engedélyezi, továbbá korlátozza a különböző szintetikus növényvédő szerek, műtrágyák, talajjavító szerek, valamint a mesterséges állatgyógyászati készítmények, illetve hozamfokozók használatát.

2. Öko/Bio/Organikus termékek: Olyan termékek, amelyek az ökológiai gazdálkodás rendszeréből származnak.

3. Vegán élelmiszer: Tisztán növényi eredetű termék. Feldolgozási és gyártási folyamata során nem használnak fel vagy nem adnak hozzá állati eredetű összetevőt.

4. GMO/GMO-mentes élelmiszerek: Genetikailag módosított alapanyagoktól mentes termékek. Ez a védjegy garanciát nyújt arra, hogy a jelöléssel ellátott élelmiszerek nem tartalmaznak genetikailag módosított szervezeteket, továbbá nem tartalmaznak a szervezetek által előállított összetevőket. Az állati eredetű termékek esetében az állatok nem kaptak olyan takarmányt, amely genetikailag módosított szervezeteket tartalmazott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

5. Felelős forrásból származó: Ellenőrzött és megbízható forrásból származik. Az élelmiszer/alapanyag teljes útja nyomon követhető a termőföldtől egészen a csomagolt termékig. A termék előállítási módja tudatos, környezetkímélő mezőgazdasági módszerből származik.

6. Fenntartható erdőgazdálkodás: Az egyik leggyakrabban előforduló jelzés. Röviden az FSC védjegy garantálja, hogy az adott fa és papír felhasználással készült csomagolóanyag/kartondoboz felelősen művelt erdőből és ellenőrzött forrásból származik.

7. Biológiailag lebomló: Azokat hívjuk biológiailag lebomló műanyagoknak, amelyek képesek a természetben is megtalálható elemekre és anyagokra lebomlani adott, speciális körülmények között, az élővilág szervezeteinek (mikroorganizmusok, gombák stb.) hatására.

8. Újrahasznosítható: A műanyag olyan típusa, amely alkalmas arra a folyamatra, hogy a megfelelő eljárással új tárgyakat és eszközöket készítsenek belőle. Nem minden anyag újrahasznosítható, ezért fontos az előzetes szelektálás és a tudatosság. Az újrahasznosítható jelzés mindig megtalálható az erre alkalmas műanyagokon.

9. Többször használatos: Az egyszerhasználatos termékek alternatívái. Mivel többször is felhasználhatók, ezért csökkentik az egyszerhasználatos műanyagok használata során keletkezett hulladékot, ami abból fakad, hogy azonnal kidobásra kerülnek.

10. Karbonlábnyom: A karbonlábnyom egy olyan mutatószám, amely megmutatja az emberek, különböző szervezetek és országok hatását a klímaváltozásra. A karbonlábnyom kiszámításával megtudhatjuk, hogy milyen mennyiségű üvegházhatású gázok kerülnek a levegőbe közvetlen és közvetett úton.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem