Various older items for a possible garage sale or estate sale

Ilyen nyári akciókkal vonzanák be a vásárlókat a boltok: legyőzhetik a vágtató inflációt?

2022. június 27. 11:01

Rettegnek a boltosok az induló kánikulától, előbbre is hozták a nyári vásárt. A 400 forint feletti euróárfolyam is rátesz egy lapáttal a bajaikra, hiszen a ruházati, ketyerés boltok beszerzéseit alaposan megdrágította. Viszont akciózni sem lehet csak úgy, hiszen május végétől beléptek az új leárazást feltüntető szabályok is. Ráadásul a pótadóra is félre kell tenni - írja a blokkk.com közleményében.

A plázákban, de egyes boltban is még mindig ott a kézfertőtlenítő, néhány vásárló pedig még mindig maszkban megy vásárolni, a járvány emlékei nem is múltak el teljesen. Főleg a boltos könyvelésekből nem, hiszen a 2020-as egy-másfél, majd a 2021-es egy hónapos boltzárakat még nem heverte ki mindenki, már ami a pénzügyeket illeti. Sok iparcikkes boltos görget maga előtt veszteséget manapság is. Ráadásul jócskán drágább lett az árubeszerzés, az energia, a munkaerő, nincs is olyan költség, ami nem növekedett volna.

Ha nyár, akkor nyári vásár. Korábban a boltosok többsége kivárt vele legalább július első felében valameddig, de a járványos időszak sok mindent felforgatott. Például akkoriban vissza kellett csábítani a webről a hagyományos boltokba a vásárlókat a nyári hónapokban (a járványos bajok a nyári hónapok előtt és után dúlták  fel a piacokat), így érthető volt, hogy sok boltos az elmúlt két esztendőben már július első felében rákapcsolt a nyári vásárra.

Hát most még előbb léptek, látva, hogy a vásárlók közül sokan inkább egy vízparti kiruccanásra szánják el magukat, mint hogy plázázzanak az izzasztó nyári hőségben. És a plázákat nem valószínű, hogy a wc használat utáni pénzek beszedése menti meg a működésük drágulásától, kirakatokat nézegetni viszont kevesebben fognak emiatt is. 

Új akciós szabályok: az első nyári vására

Ez az első nyári vásár, amikor a május 28-án beléptetett új akciós árfeltüntetési szabályok már élnek. A lényeg, hogy ha a boltos feltünteti leárazáskor a korábbi árat, akkor az nem lehet nagyobb, mint a megelőző 30 nap legalacsonyabb ára ugyanannál az árucikknél. És így egyik oldalról nem lehet trükközni azzal, hogy az akció előtt felemeli az árat egy rövid időre a boltos és ahhoz méri az akciót, másik oldalról pedig a sűrű akciózgatást már nem olyan csábos módon feltüntetni, mint régen (ha 30 napon belül egyszer már leárazott valamit a boltos, akkor az a legkisebb ár, ahhoz kellene mérni az akciót).

Mindez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet olcsón adni valamit a boltban, csupán nem mindegy, milyen korábbi árral hasonlítja össze a boltos. Az összehasonlítást viszont elhagyhatja, így jönnek a szuper, olcsó, csak ennyi jelzésű árak, a régebbi összehasonlítása nélkül.

Olcsóbbak lettek a kütyük

Nem kíméli a drágulás a nyári vásár éllovasait, elsősorban a ruházati boltokat sem. Itt a szezonalitás is sokat számít, hiszen évszakonként jönnek az új divathullámok, így elsősorban a korábbi göncöket, surranókat lenne célszerű kiárusítani, de ha a vásárlónak nincs kedve turkálni a boltban, akkor a legújabbaknál is engedni kell az árból.

Az elmúlt években az átlagot tekintve nem mozdult a ruházati termékek átlagos árszintje, folyamatosan valahol a 100% körül tanyázott. Ebben persze benne volt az új, de természetesen drágább rucik megjelenése és a folyamatos akciózás is. Jött a drágább új és lejjebb ment a divatja múlt ára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Most már egy látszatra szerény, 4%-os inflációt mutat a ruhás drágulás mérlege. De hát egy-egy ruhadarab ára azért eleve húzósabb, így a nyugta végösszege is nagyobbat ugorhat egy kisebb százalékos mértéknél is. A szövetek ára pedig - egyébként ez valahol a legfontosabb alapanyag - májusban már 12%-kal volt drágább, mint egy éve. Az alsóruházatok árszintje is közel 10%-ot emelkedett egy év alatt.

A tartós fogyasztási cikkek is megdrágultak 12%-kal, ezekből is van nyári vásár, a bútorok 18%-kal. A ketyerék azonban olcsóbbak lettek, igaz, csak egy kicsit, 1,4%-kal, ahol azért van némi szállítási késedelem, termékhiány is. De az újdonságok itt is mindig drágábbak a régebbieknél.

A vásárlók költekezési szokásaiban persze az is számít, hogy a családi kasszában legfontosabb élelmiszerek drágulása már 10% felett jár, enni pedig kell, hiába olcsóbb az akciós ruci. És a 480 forintos üzemanyag is 11%-kal drágább volt májusban, mint egy éve, és ugyebár autózni ugyanúgy kell, mint enni. A nyári vásár csak utánuk jön a sorban.

Nem minden boltosnak ért véget a válság

A boltos világ kimászott a koronavírus okozta válságból, de nem minden boltos. Különösen a márciusi, április hónapok okoztak tetemes veszteségeket a kényszerű boltzárak miatt (májusi friss statisztika még nincs) az iparcikkes boltoknak. A járványos időszak előtti 2019-es esztendő hónapjaihoz képest 2022-ben már néhány százalékkal több is volt az értékesített árumennyiség, de hát ez még nem jelenti a pénzügyi veszteségek ledolgozását is. És közben akinek az árbevétele több 500 millió forintnál, az fizetheti majd a 80%-os pótadót, arra is kell a pénz, nem csak az akciós árengedmény kiesésének ellensúlyozására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem