16 °C Budapest
close up of a hand, looking on a flea market for clothes. cimlapi

Szemünk előtt a sokkoló igazság: elképesztő, ami a magyar ruhaboltokban, turikban történik

2021. november 2. 13:31

Hogy lesz ebből karácsonyi vásár? Az eladók negyede eltűnt a ruhás boltokból. A két boltzár, a kényszerű korlátozások és persze a vásárlási szokások változása nagyon sok volt a ruházati piacnak. A ruhás vásárlások eddig ötödével zuhantak, ezen belül a szakboltoké 34%-kal. Parndorf pedig már hirdeti magát...

A boltos világ úgy-ahogy tartja az eladók létszámát a nagyobb boltokban (a statisztika szerint a legalább öt fős vállalkozások körében), de van, ahol nagyot bukott a létszám. A járvány előtti 2019-es esztendőben a bolti dolgozók összlétszáma 152 ezer fő volt, ez 2020-ban 145 ezer főre fogyott, év közben persze jókora hullámveréssel, 2021 augusztusában pedig 148 ezer főt jelzett a statisztika mutatója. A boltos piac közben visszatornázta magát a járvány előtt szintre, de ez csak az átlag, az iparcikkes boltok, közöttük a ruhások bukóban vannak még mindig - írja közleményében a blokkk.com

Ruhaboltban eladó: minek annyi, ha nem költ a vásárló

Miközben a teljes boltos világ eladóinak száma 3%-kal kisebb a járvány előttinél, addig a ruhás, cipős boltok, turkálók eladóinak negyede hiányzik a járvány előtti létszámból. A ruházati üzletek száma 14 ezer alá csúszott 2020-ban a legutóbbi statisztika szerint. Egy évtizede még 20 ezer környékén mozgott a mutató, ami évről-évre olvadozott. Cipőboltból két és fél ezret mutat a lajstrom, ez egy ezressel volt több bő évtizede. A turkálók száma az ötezret közelíti, ebből is azért több volt korábban. Ez összesen 21 ezer értékesítőhely, egy jelentős részük kisebb vállalkozás kezében (hiszen a nagyobbaknál csak 12 ezer fő ügyködik, furcsa is lenne a boltszámnál kisebb teljes létszám).

Ruhás piac: nem dobáljuk magunkra a rongyokat annyira

Ruhára, cipőre 971 milliárdot költöttünk a járvány előtt, még 2019-ben. Ezen nem sokat dob a turik 35 milliárdja. A járvány első hullámai 2020-ban ebből nagyot faragtak, 826 milliárd maradt meg, de úgy, hogy az áprilisi, májusi boltzár 90%-ra csupaszította a kasszás bevételeket 2020 negyedik hónapjában a ruhás szakboltokban. A turipiacból is csak 27 milliárd maradt meg - áll a közleményben.

És mindez úgy, hogy cipőt nem csak a cipőboltból veszünk, hanem hiperből, diszkontból, sportboltból, vagy éppen a megugró webről. Pedig állítólag a próbafülke előtt mustrálgatni a ruhafélék sorát a hagyományos boltos vásárlások egy legcsábítóbb mikéntje. De úgy tűnik, hogy annyira azért mégsem, változnak a vásárlási szokások ebben is, ha a ruhás piac mérlegeit bogarásszuk.

Ez a piac már nem az a piac, a piacvesztés pedig tetemes.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vásárlások értékének visszaesése 2021-ben is folytatódott,hiába, két kényszerű boltzár azért meg tud tépni egy szakpiacot. Nem csak a bevételt kellett volna feljebb tornázni, hanem a pénzügyi veszteségeket is pótolni. A teljes ruhás piac ötöde veszett el eddig a járvány előtti éves mérlegből, de a szakboltoknál több, 34% a mínusz - írja a blokkk.com

Karácsonyi ruhaajándék: majd valahonnan azért

Parndorf, a magyar határközeli osztrák outlet már hirdeti magát. Méregdrága a benzin, de majd a háziasszonyok kiszámolják, egy-egy méretes akció megéri-e. És vannak a webáruházak, de a külhoniak is, ha már valaki elszokott a próbafülke tükrétől. és van, aki már rászokott arra, hogy nem szakboltban vesz ruhát.

A magyar ruhaboltoknak pedig ismét szalmaszál a karácsony, csak a járvány ne szaladjon olyan sokáig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem