Egyes helyeken szigorodott a bolti nyitvatartás: sokfelé ma már nem lehet vásárolni

2020. április 11. 09:26

Több önkormányzat is hozott olyan döntést, mely befolyásolja az üzletek ünnepi nyitvatartását - hívta fel a figyelmet a kereskedelmi szövetség (OKSZ). A kereskedők minden esetben együttműködésre törekednek az önkormányzatokkal, hiszen a döntések az egyes települések sajátosságainak és járványhelyzetének figyelembevételével az ott élők egészségének védelmére irányulnak.

Szükséges ugyanakkor felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy az önkormányzatok egyes döntései a hatályos jogszabályokban lehetővé tett ésszerű és megalapozott szigorítások mellett több településen megnehezíthetik a családok ünnepi bevásárlását a szombati napon az üzletek működését meghatározó helyi és a központi kormányzati előírások összhangjának hiánya miatt. Ez az áruellátás biztonságát is veszélyeztetheti egyes településeken.

A kereskedelmi vállalkozások a helyi és a központi előírások ütközése esetén megkísérelnek a hétvégi időszak ellenére együttműködést kezdeményezni az érintett települések vezetőivel, és úgy eljárni, hogy az áruellátás biztonságát, a vásárlókat a lehető legkisebb sérelem érje.

Mindez azért is fontos, mivel az április 10-13-i négynapos ünnepi időszakban a központi szabályozás szerint eleve kizárólag április 11-én, szombaton lehetnek nyitva az üzletek, a kijárási korlátozásra vonatkozó előírásokkal összhangban. Ekkor a szokásosnál nagyobb forgalomra kell számítani.

Április 11-én szombaton a központi előírások szerint csak az alapvető árucikkeket és a munkavégzéshez szükséges termékeket árusító üzletek lehetnek nyitva (élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak, benzinkutak a szokásos nyitva tartás szerint, dohányboltok, állateledel boltok, munkaeszközöket árusító boltok legfeljebb 15 óráig, és a piacok).

Nem változott az az előírás, hogy a 65 éven felüliek kizárólag 9-12 óra között vásárolhatnak az alapvető létfontosságú cikkeket árusító üzletekben (élelmiszerboltokban, drogériákban, gyógyszertárakban), kivéve a piacokat.

A piacok nyitvatartásáról április 10-től a helyi önkormányzatok döntenek, arról is ezen belül, hogy a 65 éven felüliek mikor vásárolhatnak ott.

Akadályozhatja a biztonságos áruellátást egyes önkormányzati döntés

Előfordult, hogy az önkormányzat megtiltotta a húsvéti időszakban a 65 évnél idősebb lakosoknak otthonaik elhagyását. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerüzlet, drogéria és a gyógyszertár 9-12 óra között üresen fog tátongani, hiszen a központi országos előírás szerint ebben az időszakban 65 év alattiak nem tartózkodhatnak ott, de a helyi előírás miatt 65 év felettiek sem.

Több település megtiltotta helyi rendeletében az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak, dohányboltok és a benzinkutak kivételével más üzletek nyitvatartását a teljes négynapos ünnepi időszakban, miközben ezek nagyobb része a munkaszüneti napokon nem is nyithat ki (pénteken, vasárnap és hétfőn az élelmiszeráruházak, drogériák és az ügyeletesek kivételével a gyógyszertárak is zárva vannak).

Így ezek a döntések döntő részben a munkavégzéshez, például meghibásodások javításához szükséges eszközöket, alkatrészeket árusító műszaki, építőanyag, vagy más alkatrészeket, valamint egyes mezőgazdasági cikkeket, továbbá az állateledelt kínáló üzleteket érinti, a szombati napon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vásárlók mellett az üzemeltetők is munkaszüneti napon, április 10-én értesültek a települések döntéséről és a kereskedőknek érdemi egyeztetésre nem adódott lehetőségük. Az önkormányzatok egyébként a kijárási korlátozásra vonatkozó kormányrendelet alapján a település lakói számára otthonaik elhagyásának feltételeit ugyan szigoríthatják, de közvetlenül a nyitvatartást nem korlátozhatják, az már más joganyaghoz kapcsolódik. (A kijárási korlátozásra vonatkozó kormányrendelet is csak a lakóhely, tartózkodási hely elhagyását megengedő célokat sorolja fel.)

Egyes önkormányzatok az üzletek dolgozóinak írják elő védőeszközök, arcvédő maszk és gumikesztyű használatát. Ezt központi előírás jelenleg nem teszi kötelezővé, így ez a helyi előírás ezekben az esetekben a legjobb szándék ellenére sem kérhető számon az üzlet üzemeltetőjétől. (Ezeknek a védőeszközöknek a beszerzése egyébként akadályokba is ütközik, ezért ebben a kérdésben az egészségügyi intézmények ellátása köti le döntő részben a beszerzési lehetőségek kereteit.)

Önkormányzati döntés irányul továbbá például az üzletben tartózkodó vásárlók számának korlátozására is. A gyógyszertárak kivételével ilyen irányú központi előírás jelenleg nincs érvényben, az üzletek működése ezen a területen csak a kereskedő önkéntes vállalásával, vagy ajánlással terelhető.

Több önkormányzat ajánlás formájában tett közzé az üzletek működését is érintő felhívásokat lakósaik egészségének védelmében. Ezekben a kereskedelmi vállalkozások a lehetséges mértékig együttműködésre törekednek, a rendelkezésükre álló erőforrások, eszközök erejéig.

Ünnepnapi kivételek

A vendéglátóhelyeknek munkaszüneti napokon is zárva kell lenniük, csak elvitelre szolgálhatnak ki.

A munkaszüneti napokon a benzinkutak nyitva lehetnek. Az ügyeletes gyógyszertárak a szokásos gyakorlat szerint működhetnek.

Azok a kereskedők, akik nem foglakoztatnak alkalmazottat, kizárólag a kijárási korlátozásra vonatkozó rendeletben meghatározott esetekben tarthatnak nyitva (például nonstop kis élelmiszerüzletek), a helyi önkormányzatoknak a központi szabályozással összhangban hozott döntéseit is figyelembe véve. (Élelmiszerbolt pályaudvarokon is nyitva lehet).

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem