16 °C Budapest

Az IKEA, KIKA is nagyot kaszálhat az áfacsökkentéssel

MTI
2016. január 1. 14:32

Az eddig megjelent adatok alapján egyértelmű, hogy jó évet zárt a kiskereskedelem tavaly, és a kedvező tendencia folytatódhat ebben az évben is - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára évértékelő interjúban.

A szakember hangsúlyozta, a kiskereskedelmi forgalom 2015-ös növekedési üteme a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint éves szinten 5-6 százalék között lesz, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít.

Leggyorsabban a webáruházak forgalma emelkedett tavaly, az év első tíz hónapjában megközelítette a 30 százalékot a növekedési ütem, ami ennél erőteljesebb is lehet a teljes évben, mert november második felében és decemberben erős volt az online kereskedelem - fejtette ki.

Átlag alatti volt a bútorok, illetve a tartós, nagy értékű műszaki cikkek forgalmának növekedése, de ez az a terület, amit valószínűleg kedvezően fog érinteni az új lakások általános forgalmi adójának (áfa) 27-ről 5 százalékra csökkentése - hívta fel a figyelmet Vámos György. Hozzátette, az elmúlt években a lakásépítések visszaesésével együtt gyengült a bútorok és a nagy értékű háztartási felszerelések piaca, de pozitív fordulat várható, ha több új lakás épül.

Az OKSZ főtitkára kitért arra, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedésében a magyar gazdaság bővülése és a reáljövedelmek emelkedése döntő szerepet játszott, de jelentős volt az online pénztárgéprendszer piactisztító hatásának súlya is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kiskereskedelem bővülését segítő egyedi hatások közül Vámos György kiemelte a devizahiteles mentőcsomagot és az üzemanyagárak csökkenését, ezek eredményeképpen többet költhettek a családok.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm