Ez a rémálma mindenkinek, aki kártyával fizet

2015. április 29. 06:02

Nem elképzelhetetlen szituáció: mi történik, ha a kártyás fizetésénél nem a megfelelő összeget vonják le a bankszámlánkról? Sőt, mi van akkor, ha ezt már csak otthon vesszük észre?

Magyarországon a felnőtt (városi) lakosság 93 százalékának van bankkártyája és a megkérdezettek fele hetente legalább egy alkalommal használja is. 82 százalékuk pedig nem csak készpénzfelvételkor, hanem a vásárlások alkalmával is előveszi a plasztikot - derül ki a MasterCard kutatásából.

Kártya használatkor érdemes figyelnünk, mert a boltokban a fizetésnél könnyen előfordulhat, hogy nem a megfelelő összeget vonják le a bankszámlánkról - például a pénztáros véletlenül félreüti a fizetendő összeget. Egy plusz nulla az összeg végén nagy bosszúságot okozhat.

Az elmúlt hetekben bejárta a sajtót az a kép, miszerint a CBA-ban a bankkártyás fizetésénél is, akár a készpénz esetében felfelé kerekítették a végösszeget. Bár csak két forintról volt szó, a vásárlót felbosszantotta az eset. A CBA a történtek kapcsán elmondta, hogy jogszerűen jártak el, mert a bankkártya elfogadója dönthet úgy, hogy a kerekítési szabályokat alkalmazza a kártyás fizetésnél is. Erre a tényre azonban a fizető személy figyelmét fel kell hívni.

Az eltérés nem csak a számokban, de akár a pénznemben is előfordulhat az olyan boltokban, ahol például euróval is tudunk fizetni. Nem mindegy, hogy a boltban 30 forintot vagy 30 eurót vonnak le a számlánkról. Fontos tudni, hogy a tranzakció jóváhagyása a kártyabirtokos felelőssége. Ezt a PIN kódunk beírásával, az aláírásunkkal, de ma már akár egy érintéssel is megtehetjük.

Mit lehet tenni, ha már megtörtént a tranzakció?

A kártyánkról levont összeg lehet nagyobb és kisebb is, mint amit fizetnünk kellene, ha ezt a különbséget a boltban észrevesszük, még van lehetőség a korrekcióra. A legegyszerűbb módszer, ha a pluszban levont összegről megegyezünk a kereskedővel, például készpénzben visszakapjuk azt, ha ez így nekünk is megfelel. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy csak később, hazaérkezve vesszük észre a hibát. Ekkor is van még lehetőségünk jelezni a tévedést.

Ha reklamációra kerül sor, minden bizonyító erejű dokumentumra (pl. a vásárlást igazoló számlára) szükség van ahhoz, hogy a kereskedő bankjának bizonyítani tudjuk, hogy az ügyfél tévesen fogadta el az összeget, és a sikeres ügyintézéshez nagy szükség van a kereskedő bankjának, illetve a kereskedőnek a rugalmas hozzáállására is.

- Mondta el megkeresésünkre a CIB Bank.

Szélsőséges esetben akár az is megtörténhet, hogy a kártyatulajdonos vagy a kereskedő nem járul hozzá az utólagos rendezéshez. Ám, ha mind két fél közreműködik, a többlet összeg levonása esetén, a kereskedő bankjától a számlát vezető pénzintézet visszaveszi a jogtalanul levont összeget, és jóváírja az ügyfél számláján, ennek nincsen felmerülő plusz költsége.

Milyen gyorsan kaphatjuk vissza pénzünket?

Ez esetfüggő. Azt azért elmondhatjuk, hogy ezek az esetek mindenki megelégedésre gyorsan rendeződnek, a jogszabályilag, illetve banki szabályozásban előírt határidőkön belül.

- Válaszolta kérdésünkre azt OTP Bank.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A CIB Banktól azt a tájékoztatás kaptuk, hogy az ügyintézés a kártyatársaságok által meghatározott

szabályok alapján akár 120 napig is eltarthat.

A bankok felé jelzett panaszok száma elenyésző, a CIB Bankhoz évente átlagosan 5 reklamáció érkezik ezzel kapcsolatban. Feltehetően azért, mert a legtöbb esetben sikerül megegyezni a kereskedőnek és a vásárlónak, ha ilyen jellegű tévedés történik.

Így lehet védekezni

Érdemes bankunknál igénybe venni az SMS értesítő szolgáltatást, így egyből látjuk, mennyi pénz került levonásra a kártyánkról. Érdeklődjünk bankunknál, mert számlacsomagtól függően változhat az SMS értesítő ára. A netbankon keresztül szintén nyomon követhetjük kiadásainkat. Ma már vannak olyan alkalmazások az okostelefonra, amivel szinte azonnal megnézhetjük a kártyánkról ténylegesen levonásra került összeget.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem